Se vaši otroci še kar niso privadili na krajši dan? Uporabite te trike za spanje!

Se vaši otroci še kar niso privadili na krajši dan? Uporabite te trike za spanje! (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2022

Premik ure je za otroke velik zalogaj, zato jim pomagajte spet ujeti rutino. 

Tudi sami ste verjetno opazili, da prej postanete zaspani, ker je dan veliko krajši. Če morate že sami poskrbeti za več energije in spijete kakšno kavo več, kako se počutijo šele otroci? Skušajte jim čimbolj omiliti ta prehod. 

Tu je nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav: 

Delajte majhne korake

Ne pričakujte, da se bo otrok kar v enem dnevu ali v enem tednu privadil na prehod in se bo v posteljo odpravil prej, ali ne bo zaspan že ob mraku, ko bo ura še prezgodnja. Dajte otroku čas, da se privadi, tudi če traja cel mesec. 

Če boste premikali uro odhoda v posteljo, to naredite zelo postopoma: zamikajte uro spanja za 10 ali 15 minut, zjutraj pa otroka prebudite prej, da bo zvečer pravočasno zaspan. Bodite potrpežljivi in se opomnite, da imate tudi sami s tem težave. Ne pričakujte od otroka nekaj, česar sami ne zmorete. 

Vztrajajte pri rutini

Sedaj, ko je otrokov naravni ritem malce pretresen zaradi premika ure, je še bolj pomembno, da se držite rutine. Vztrajajte pri vedno isti uri spanja in prebujanja, tudi čez vikend. Držite se tudi tega, da se otrok zvečer umije, prebere pravljico in vse ostalo, kar počne pred spanjem. To telesu sporoča, da se bliža čas za počitek. 

Odstranite pa vse elektronske naprave najmanj eno uro pred spanjem, saj lahko motijo proizvodnjo hormona melatonina, ki telo pripravi na spanje. 

Skušajte razumeti in bodite prizanesljivi

V tem času se lahko zgodi, da bo otrok imel več izpadov pred spanjem. Seveda ravnajte vzgojno in otroku razložite, da takšno vedenje ni sprejemljivo, vendar bodite tudi prizanesljivi. Otroci bodo zaspani ob nenavadnih urah, zjutraj bodo hoteli spati, pa jih bo svetloba prebudila prej, in to ni majhna sprememba. Nekajkrat boste morali potrpeti, ko pa otrok ujame svoj ritem, bo spet vse vredu. 

In večkrat se opomnite: nič ne traja večno, niti otrokovi izpadi!