To je stavek, ki ga novopečenim staršem NIKOLI ne smete reči

To je stavek, ki ga novopečenim staršem NIKOLI ne smete reči (foto: unsplash) unsplash
30. 6. 2020

Razložimo, zakaj spodnji stavek pač ni rešitev njihovih problemov z nespečnostjo. 

Ko ste v družbi novopečenih staršev oziroma tistih s predšolskimi otroki, verjetno opazite podočnjake, prikrito zehanje ali pa tema nanese na pomanjkanje spanja in časa. In potem vaš odgovor:

“Zakaj se ne prebudiš prej, v miru spiješ skodelico kave in si vzameš nekaj minut zase ali kaj postoriš, preden se prebudijo otroci?”

Logično, bi se potem v posteljo odpravili prej in problem bi bil rešen, kajne?

Pa poglejmo, zakaj starši tega ne morejo realizirati in zakaj jim tega pravzaprav nikoli ne bi smeli reči. 

Kadar se starši odločijo, da bodo vstali zgodaj …
  • Vsaj eden od otrok se ponoči začne zbujati zaradi skrivnostnih zvokov, pošasti pod posteljo ali zgolj zato, ker vas pogreša. Celo noč hodite od otroške sobe do svoje postelje in ste enostavno preutrujeni, da bi jutro začeli prej. 

  • Dojenček bo ravno tisto noč začel imeti težave s spanjem in ne bo hotel več spati. Nikoli več. 

  • Ravno tisto noč, ko boste že pripravili kavomat za jutri zjutraj, razprostrli podlogo za jogo in si pripravili oblačila, da bi začeli zgodaj, bodo dojenčku začeli rasti zobje. Imeli boste “nočno” izmeno s tolaženjem dojenčka, vsak prosti trenutek čez dan pa boste izkoristili za dremež. 

  • Zgodil se bo čudež: uspeli si boste skuhati skodelico kave, usedli se boste na balkon in uživali v tišini … dokler se ne bo čez natanko 5 minut prebudil (najmanj en) otrok. 

  • Uspeli boste vzpostaviti navado, da vstajate prej, vendar bodo otroci začeli vstajati z vami. Zato boste uro premikali nazaj, dokler ne boste ugotovili, da ste vampir in spanja pač ne potrebujete. 

  • Naveličali se boste, da vas po prvem požirku kave zmotijo glasovi prebujanja otrok, zato boste sčasoma obupali in raje našli smisel v raztresenih jutrih z njimi. 

Ob poslušanju “ekspertov”, ki vam hočejo le dobro in imajo za vas na tone nasvetov, podkrepljenih z raziskavami (ali pa tudi ne), vendar sami nimajo otrok, se vam lahko zazdi, da kot starš niste dovolj dobri. Da bi svojo nalogo lahko opravljali bolje, mogoče postorili kaj več, se bolj potrudili …

To nikakor ni res! Trudite se po svojih najboljših močeh. Nihče, ki je imel dojenčka, ni bil popolnoma naspan, urejen in zmožen opraviti 300 opravkov hkrati. Nimate super moči, vendar to še ne pomeni, da svojega dela ne opravljate dobro. Izognite se družbi teh, ki ponujajo nasvete glede otrok, pa jih sami nimajo in se po potrebi raje posvetujte z nekom, ki je že bil v podobni situaciji.