"Zakaj NIKOLI nimam časa za kritiziranje drugih staršev?" (zgodba zaposlene mame)

"Zakaj NIKOLI nimam časa za kritiziranje drugih staršev?" (zgodba zaposlene mame) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2022

"Preveč sem zaposlena z vsemi napakami, ki jih delam sama in z upanjem, da bodo moji otroci kljub vsemu nekoč odgovorni odrasli."

"Preveč zaposlena sem z umazanim kupom perila, ki me čaka in ugotavljanjem, ali naj se ga sploh lotim, ali raje iz njega naredim kres. Preveč časa mi vzame učenje dobrih navad, kar poteka tako, da vpijem, nehaj se igrati in pospravi igrače, dokler se nekdo ne začne jokati. Pa vpitje, naj se otroci nehajo dreti, hkrati pa se sprašujem, če bom sama kdaj zmožna povedati kaj brez povišanega tona. 

Preveč sem zaposlena s tem, da enega otroka odvajam od dude in ga z njo hkrati pomirim ter drugemu dovolim, da za kopanje nosi Pepelkine spodnje hlače namesto kopalk. 

Trudim se, da se ne bi kregala z možem pred otroki, čeprav se občasno zares spraviva ob živce, največkrat v avtu. Trudim se, pravim zato, ker me je 3-letnik ravno vprašal, zakaj se včasih z očkom prerekava kot dva otroka. 

Prevečkrat se sprašujem, ali je luža na kavču od vode, soka, omake ali se je nekdo polulal. In dnevno ugotavljam, ali je ta krik pterodaktila znak veselja ali opozorilo, da se je nekdo stepel. 

Preveč časa mi vzame opravičevanje mojim otrokom. Opravičujem se, ker sem jih narobe razumela, sem se razjezila, jim po nesreči stopila na nogo, nisem verjela, da jih boli trebušček, dokler niso zares zboleli, vrgla v koš velik umetniški projekt z zlepljeno liziko, ki so ga prinesli iz vrtca ... In tudi drugim, ko moji otroci postavljajo neprimerna vprašanja, pojejo prigrizke in kaj ušpičijo. 

Zaposlena sem z mislijo, da se bliža čas večerje, naša hrana pa je še kar na trgovinskih policah namesto v hladilniku. 

Preveč se obremenjujem s tem, da starševstvo in vzgoja poteka s svetlobno hitrostjo in vedno znova upam, da bodo otroci nekoč rekli, da so bili vedno ljubljeni in imeli čudovito otroštvo. 

NIKOLI ne bom kritizirala drugega starša, ker je to prekleto TEŽKA naloga s tabo v glavni vlogi in so oni edini kvalificirani za to delo. Sama nisem kvalificirana, ker me ne skrbi za njihove otroke kot skrbi njih. Zaradi njihovih otrok se ne prebujam ponoči in premlevam odločitve glede šole in prijateljev, nisem ob njih, ko zbolijo, ne hranim jih, ne kopam ... Ne poznam jih. 

Trenutno sem mama 11 let in bolj kot kadarkoli prej sem prepričana, da vzgoja ni nekaj, kar bi lahko naredil po navodilih in eni sami knjigi. Ni enega načina. Sama se učim, kako vzgajati MOJE otroke in kdaj si lahko privoščim kakšen koktajl, da bom še vedno odgovorna mama. 

Življenje je zapleteno. Če ne moremo deliti svojih stisk in resničnih preizkušenj kot starši, potem to ni zame.

Sem oboževalka vseh mamic. Za kaj drugega nimam niti časa. Sem preveč zaposlena."

Jessica Cushman Johnston