7 nasvetov za vsako mamico, ki se želi po porodu počutiti BOLJE!

7 nasvetov za vsako mamico, ki se želi po porodu počutiti BOLJE! (foto: Tjaša Ferkov Babnik) Tjaša Ferkov Babnik
12. 7. 2022

Osebna trenerka Tjaša je pripravila nekaj nasvetov za mamice po porodu, ki bodo pomagali do boljšega počutja. Mamice, ne pozabite nase!

Po porodu v ospredje stopi dojenček in njegove potrebe. Mamica in očka se ves čas trudita, da so vse njegove potrebe zadovoljene, četudi to pomeni manj spanja, lakoto in še kaj drugega zanju. Vendar starši ne bi smeli pozabiti nase, saj lahko poskrbijo za otroka le, kadar so zdravi in srečni. 

Poglejmo 7 nasvetov osebne trenerke Tjaše, ki bodo koristili mamicam po porodu: 

1. Recite socialnim omrežjem: NE HVALA

Na socialnih omrežjih je zmeraj vse lepo in prav, saj je dovoljeno pokazati zgolj samo ”popolne” stvari, čeprav nam je vsem jasno, da ni zmeraj tako. Pa kljub temu, ali to potrebujete? Moj odgovor je: ne. Tudi, če imate takšne aplikacije za zabavo, se človeka velikokrat nevede kaj preveč dotakne, se preveč primerja in si preveč žene k srcu. 

V obdobju po porodu potrebujete zgolj celostno SEBE, zato počivajte, ko lahko, pustite se razvajati, ko se vam ponudi pomoč in si ZAUPAJTE! Škoda je vsepovsod loviti nasvete ”izkušenih mamic”, saj nobena nima vašega otroka in vašega telesa. Naredite, kot čutite in mislite vi.

2. Pijte vodo

Voda vrti svet! Ko gre za izgubo teže po porodu, ni nič drugače. Popijte kozarec pred vsakim prigrizkom in obrokom. Ne boste le videti bolje, ampak boste tudi občutili razliko. Pri vsakem obroku jejte puste beljakovine. Ni skrivnost, da nas beljakovine dlje časa ohranjajo site - zakaj jih ne bi poskušali zaužiti ob vsakem obroku in se iz dneva v dan počutiti bolje?

3. Adijo rafiniran kruh, bele testenine, sladkarije, gazirane pijače in sladkor!

Našteta živila nimajo nobene pozitivne lastnosti. Našemu telesu škodijo na veliko načinov. Ko se želite posladkat, obstaja vrsto drugih zdravih razvad. Čeprav to že vemo, svoje slabe trenutke še zmeraj ”utapljamo v sladkorju”. Bodite odločnejši.

4. Polovico krožnika napolnite s svežo zelenjavo

Prizadevajte si jesti zelenjavo vseh barv, da izkoristite antioksidativne prednosti. Poleg tega ima zelenjava izjemno malo kalorij, kar vam omogoča, da jeste, dokler vam srce poželi.

5. Ne čakajte na »pravi« trenutek!

Zmigajte svojo "tazadnjo" čim prej v pogon (seveda na varen način!). S pravilnimi vajami se lahko začne že takoj po porodu. Vadba bav bav, je ključ do zdravega telesa. 

6. Poiščite svojo motivacijo in nikoli ne obupajte

Morda najpomembnejši nasvet od vseh. Če ne najdete tistega, kar vas motivira, da nadaljujete, ne boste prišli nikamor. Ne obupajte in ohranite pozitiven odnos.

7. Po večerji se odpravite na sprehod z vozičkom

Naj voziček nikoli ne počiva. To je tako lep način, da se sprostimo pred spanjem, poleg tega se povežemo in pogovarjamo v kolikor na sprehod povabimo tudi partnerja, prijateljico ...