Drage mamice in babice, to je za vas! Vesel materinski dan!

Drage mamice in babice, to je za vas! Vesel materinski dan! (foto: Tjaša Babnik) Tjaša Babnik
25. 3. 2023

Danes imamo za vse mame, babice in ženske, ki imate opravka z otroki tako ali drugače čudovit zapis športne trenerke Tjaše Babnik, ki je tudi sama mamica. 

Že samo pisanje besed ”Vesel materinski dan...” mi vzbudi kurjo polt in solzne oči. Enostavno čutim toliko topline od moje mame in toliko topline do svojih otrok in od njih.

Ni treba posebej poudarjati, da je biti mati eden najlepših in včasih hkrati najtežjih poklicev. In mislim, da je treba jasno povedati, da nima vsaka mama dovolj moči, iskrenosti, znanja, zaupanja in predvsem odgovornosti, da je lahko mama svojemu otroku. Pa tudi to je treba sprejeti, ker menim, da če nečesa nimaš, pač ne moreš dati naprej – starše smo si izbrali sami z nezavedno vednostjo, da se od njih v tem življenju nekaj naučimo in oblikujemo sami, kot osebnost.

A je potrebno veliko volje in odločitev, da to zmoremo. Bistvo je, da se jih ne obsoja, in nanje kaže s prstom, da so oni krivec, da si danes tam, kjer si. Vsaka mama in vsak starš naredi najboljše, kolikor zna.

Danes praznujemo materinski dan. Toda en dan ni dovolj, da bi pokazali svojo hvaležnost za ves njihov trud, da bi bili srečni, varni in zdravi. Toliko naredijo za nas, pa se včasih tega sploh ne zavedamo. Najmanj, kar lahko storimo, je, da jih spoštujemo, kadar koli imamo priložnost. V kolikor so odnosi z mamo krhki, bodite zgolj hvaležni, da vam je podarila življenje. Tudi to je DOVOLJ.

Delila bi nekaj kratkih misli o občutkih do svoje mame in o občutkih mene, kot mamice svojim otrokom.

Moja mami je posebna iz toliko razlogov. Je ena tistih neverjetnih žensk, ki naredi stvari brez truda, v sebi nosi energijo vseh svojih otrok skupaj in za njo nič ni bilo in nikoli ne bo nemogoče. Vedno obstaja rešitev za vsako težavo in s svojim čudovitim mirnim duhom in njeno količino pozitivnosti, če bo kdo našel pot, bo to moja mami. Brezpogojno nas ima rada, ne glede na to, kje smo, kaj počnemo, kakšne napačne odločitve smo si izbrale kot mlajše in jih izberemo danes ...

Vedno in že od vedno nam je zaupala, nas podpirala pri odločitvah, ne da bi potiho vsiljevala svoje želje in ideje. In NIKOLI ni na koncu, v kolikor se je izkazalo, da je imela prav, izrekla tistega stavka: "Sem ti rekla!". Tega ni počela nikoli, tudi če je vedela, da se ne bo končalo, kot smo pričakovale. Je to prav? Menim da zelo prav – s tem nas je podprla pri naši lastni izkušnji. Le ta pa je edina, katera te nauči veliko. Mar ni to čista Ljubezen?

Tjaša Babnik

Kakšen privilegij imam jaz, da ti majhni ljudje potujejo po tej poti z mano?!

Imam dve deklici. Biti z njima je nenehen opomin na to, kaj je resnično pomembno – ljubezen, ki je v naših srcih. V svetu okoli nas je toliko norosti. Nesmiselno nasilje, neverjetne količine bolečine in trpljenja. In protistrup za te grozljive resnice o človeštvu? Naj se sliši še tako klišejsko bi rekla Ljubezen.

Kot matere imamo priložnost videti naše otroke zaradi čiste ljubezni, kakršni so, in ohraniti to ljubezen kot osnovo njihove vzgoje. Z vsakim otrokom, ki odrašča in živi v ljubezni, verjame v moč ljubezni, lahko potencialno dodamo zavest, sočutje in lepoto v prepogosto krut svet. Kaj bi lahko bilo bolj pomembno za prihodnost naših otrok, prihodnost našega planeta?

Včasih enostavno pozabimo, kako pomembno delo opravljamo kot matere. Imamo priložnost povečati pretok ljubezni po vsem svetu. Z vsakim poljubom, vsakim crkljanjem, vsakim premišljenim odgovorom lahko spremenimo val nasilja.

Je kakšna močnejša sila na zemlji?

To je edina lekcija, ki jo potrebujejo – in lažji del je – da oni to že vedo. Mi odrasli smo tisti, ki pozabljamo takšna (osnovna) dejstva.

"Ti si luč, ki nas vodi skozi temo. Ti si ljubezen, ki napolnjuje naša srca in nas premika. Ti si lepotica, ki jo svet potrebuje."

Vesel materinski dan vsem vam čudovitim ženskam. Enostavno si zaslužiš vse, kar je lepega v življenju.

Prisluhnite Tjaši še v aktivni podkastu! 

S svojim znanjem Tjaša motivira in uči posameznike, kako skrb zase vzeti v svoje roke in si zagotoviti zdrav vsakdan.