Se borite s spomladansko utrujenostjo? Tu je nasvet športne trenerke Tjaše

Se borite s spomladansko utrujenostjo? Tu je nasvet športne trenerke Tjaše (foto: Profimedia) Profimedia
31. 3. 2023

Naj vam letos spomladanska utrujenost ne pride do živega. Poglejte, kako se z njo spopada športna trenerka Tjaša Babnik. 

Spomladanska utrujenost je med ljudmi zelo pogost sindrom. Če ste to pomlad pričakovali, da boste zaradi sonca in toplih dni boljše volje, pa se namesto tega brez razloga počutite utrujeni in depresivni, potem imate verjetno sindrom spomladanske utrujenosti.

Morda ne poznate posebnega razloga, zakaj se tako počutite, toda vaše telo ve. To se zgodi, ker ljudem na splošno primanjkuje vitaminov in mikro ter makro elementov, ki jih potrebujejo po zimi – jedo manj svežega sadja in zelenjave. Spomladanska utrujenost nam lahko oteži življenje, a če upoštevate nekaj spodnjih nasvetov, se lahko uspešno spopadete s tem nadležnim sindromom in uživate v pomladi!

Profimedia

Pojdite ven na sonce in se nadihajte svežega zraka

Sončna svetloba in svež zrak sta idealna v boju proti spomladanski utrujenosti. Izkoristite toplejše spomladansko vreme in preživite več časa zunaj. 

Svež zrak je dober v tem, da poživi možgane in odpravi utrujenost. Pomanjkanje svežega zraka je eden glavnih vzrokov sindroma kronične utrujenosti. 

Ne pozabite na telesno aktivnost

Telesna aktivnost je ključnega pomena v boju proti spomladanski utrujenosti. Samo hoja na prostem lahko vašemu telesu pomaga povečati raven vitamina D. Telesna aktivnost ne pomeni le vadbe v telovadnici. V naravi lahko hodite, tečete, kolesarite, rolate, plavate ali izvajate jogo. Vse, kar vključuje gibanje, bo dobro za vas. Vsaka vrsta vadbe krepi imunski sistem. Tudi igranje zunaj z otroki je lahko odlična stvar v boju proti spomladanski utrujenosti.

Jejte bolj zdravo hrano

Znano je, da v zimskem času ne zaužijemo veliko svežega sadja in zelenjave, zato imamo določene vitaminske primanjkljaje. Zdaj, ko je pomlad tu, čutimo posledice pomanjkanja istih vitaminov. Za boj proti spomladanski utrujenosti bi morali jesti bolj zdravo. Več zdrave hrane kot je v vaših dnevnih obrokih, bolje se vaše telo počuti in bolj je nahranjeno.

Če ste ženska, je uživanje zelišč dober ukrep za boj proti utrujenosti. Zelišča so polna hranilnih snovi, ki so še posebej koristne za ženske. Z bolj zdravo prehrano se bo vaše telo okrepilo in pozabili boste na spomladansko utrujenost. 

Če menite, da vaše telo še vedno ne dobi dovolj vitaminov, se pogovorite s strokovnjakom za prehrano – zelo priporočam, da si ogledate profil nutricionistke Ajde Strnad, katera nudi strokovno podporo pri prehranjevanju za zdravje, ki vam lahko pripravi individualni načrt obrokov ali zgolj napotke za VAŠ vsakdan in VAŠ ritem življenja.

Ajda Strnad: https://nutrimentum.si/uravnotezeno-prehranjevanje/

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku

Prisluhnite Tjaši še v podkastu!