Športna trenerka Tjaša svetuje: tako bodo starejši spomladi ostali zdravi in aktivni

6. 3. 2023
Deli
Športna trenerka Tjaša svetuje: tako bodo starejši spomladi ostali zdravi in aktivni (foto: Profimedia)
Profimedia

Športna trenerka Tjaša Babnik ima nekaj spomladanskih nasvetov za starejše. Ne prespite tega čudoviitega letnega časa! 

Pomlad bo kmalu tukaj! Menjava letnega časa pogosto prinese trenutke razmišljanja, v tem primeru toplejše vreme in nov začetek (česarkoli). To je idealen letni čas, da začnete znova in preusmerite prednostne naloge dobrega počutja, ne glede na to ali to pomeni boljšo prehrano, več vadbe ali oboje.

Prisluhnite Tjaši v aktivni podkastu!🎧 

Kako lahko starejši odrasli to pomlad ostanejo zdravi in ​​aktivni:

Tjaša Babnik

Tjaša Babnik

Tjaša Babnik

Jejte sezonsko hrano

Vedno je pomembno, da jeste dobro – z veliko hrane, bogate s hranili, vključno s pustimi beljakovinami, sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi izdelki in mlečnimi izdelki z nizko vsebnostjo maščob, ob upoštevanju vaših zdravstvenih potreb in ciljev. To pomlad dodajte v svojo prehrano tudi sezonska živila. Ko živila rastejo na vrhuncu sezone, so sveža, najboljšega okusa in hranilno najbolj gosta.

Jabolka, avokado, banane, ohrovt, špinača, gobe in drugo sadje in zelenjava so popolna živila, ki jih lahko dodate svojim obrokom v prihajajočih pomladnih tednih. So polna hranil, ki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se staramo. Jabolka so na primer odlična za zdravje srca in moč pljuč. Ohrovt je eno najbolj hranilno bogatih živil! Med številnimi koristmi lahko pomaga znižati holesterol in tveganje za bolezni srca.

Uživanje vseh teh živil skozi vse leto je koristno, toda kar najbolje izkoristite to sezono, zlasti ko gre za vaše zdravje kot starejše odrasle osebe!

Uživajte v vadbi in na prostem

Pomlad lahko pride skupaj z deževnim vremenom, vendar prinaša tudi veliko sonca.

V neugodnih dneh se odločite za gibanje v zaprtih prostorih. Vadba na stolu je super in varna izbira. Nizko intenzivne vaje so najboljše za starejše, da se izognejo poškodbam. Če ste začetnik, ne pozabite začeti počasi in sčasoma povečati svojo telesno pripravljenost. Vedno priporočam obisk vadbe v skupini, zato da lahko vadite pod nadzorom. Preverite skupino v Ljubljani, ki se ji lahko pridružite: Center aktivnosti Fužine.

Ob lepšem vremenu se odločite za gibanje na prostem. Ali pa preprosto uživajte v sončni svetlobi, ki jo naše telo absorbira in pretvori v vitamin D – dobro je za naše zdravje, še posebej za naše kosti. 

Bodite pozorni na alergije

Pomlad prinaša veliko čudovitih stvari, kot so cvetoče rože in drevesa, a če imate sezonske alergije, je težje ceniti brsteče rastlinje. To pa ne pomeni, da ne morete uživati. Če ste občutljivi na cvetni prah, travo, plesen ali druge alergene, lahko kljub temu poskrbite za odlično pomlad, če upoštevate nekaj varnostnih ukrepov.

Načrtujte, da boste na prostem, ko bo alergenov manj. Na primer, cvetnega prahu je običajno največ zgodaj zjutraj. Optimalen čas za odhod je po dežju, ki spira cvetni prah. Prepričajte se, da imate pri roki zdravila za alergije, da zmanjšate simptome, in ko pridete domov, se okopajte ali oprhajte in operite oblačila, ki ste jih imeli, da odstranite alergene v vašem domu.

Zagotovite si pravo količino počitka

Nazadnje, s pomladjo prihaja več ur dnevne svetlobe, deloma zaradi poletnega časa. Ta sprememba, ko »poskočimo« za eno uro, lahko vpliva na naš spanec. Najbolje pa je, da se držite rutine prebujanja in odhajanja v posteljo ob enakih urah.

Za starejše odrasle je idealnih sedem do devet ur počitka na noč. Zagotovite si dober počitek tako, da ne dremate prepozno popoldne, poskrbite za udobno temperaturo v spalnici in se izogibajte velikim obrokom, preden greste spat. Tako se boste zbudili najbolj sveži in pripravljeni na nov lep pomladni dan!

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih