Vrtnarjenje je super zdravo: zmanjša stres, ščiti pred osteoporozo, kuri odvečne maščobe ...

Vrtnarjenje je super zdravo: zmanjša stres, ščiti pred osteoporozo, kuri odvečne maščobe ... (foto: profimedia) profimedia
11. 4. 2020

Vreme je popolno za prva dela na vrtu. A obdelan vrt nam ne bo prinesel le domače solate in poleti svežega paradižnika, ampak nam vrtnarjenje pomaga pri obvladovanju stresa, vzdrževanju vitke linije in ohranjanju kondicije. Zakaj vse je še dobro vrtnarjenje?

Zniža se nivo stresnega hormona

Vonjanje cvetnih dišav, pobiranje od sonca zrelih paradižnikov, poslušanje žvrgolenja ptic – vrtnarjenje razveseli srce in dušo. Vrt doživljamo kot vir miru in sprostitve. Zniža se nivo stresnega hormona kortizola in razvedri razpoloženje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Here's an idea! Plant a garden. Large or small it is a joy to watch things grow. Start seeds growing inside. Right now I have a ‘taco garden’ and a ‘pizza garden’ growing in little round containers on my kitchen table. Every morning my children are excited to see new growth and speculate on how long before they will get to harvest their crops! 🌱⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #momlife #momlifetoday #momprayers #momblog #everymomentcounts #momhelp #momsmatter #bethemom #beintentional #berelational #motherhood #familytime #momchallenge #cabinfever #covid19 #coronavirus #qualitytime #togetherapart #coronavirusideas #happyathome #quarantine #quarantineideas #quarantinelife #ideasforkids #funforkids #funathome #kidsathome #enjoykidsathome #gardening #gardeningwithkids

A post shared by MomLife Today (@momlifetoday) on

Stik z življenjem

Dobro je predvsem za starejše ljudi. Okrasne in koristne rastline, ki jih poznamo od prej, v nas vzbujajo pozitivne spomine, ki pripomorejo k boljšemu počutju. Celo bolniki z demenco najdejo v vrtu znova stik z življenjem. Idealne so močno dišeče cvetlice in zelišča, kot so meta, timijan, pa tudi majnice in vrtnice.

Vitka linija

Študije kažejo, da 30 minut vrtnarjenja dnevno ščiti pred sladkorno boleznijo. Pri vrtnarjenju celice namreč porabijo veliko sladkorja, kar pomeni, da “očistijo” kri. To zmanjša nevarnost, da bi krvnim žilam sladkor preveč škodil na dolgi rok. Poleg tega brkljanje poskrbi za vitko linijo.

Ščiti srce

Z obsežnimi raziskavami so dokazali, da že 50 minut dela na vrtu ščiti srce. Raznovrstna dejavnost spodbuja nastajanje dobrega HDL holesterola. Ta pomaga pri odstranjevanju oblog na žilah.

profimedia
Proti osteoporozi

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da redno vrtnarjenje ščiti tudi pred pojavom osteoporoze. Ženske nad 50. letom, ki vrtnarijo vsaj enkrat tedensko, imajo celo večjo gostoto kosti kot športnice istih let, ki redno tečejo ali hodijo.

Nasvet!

Vrtnarjenja se lotite preudarno in poskrbite za treniranje mišic, ne pa tudi za njihovo preobremenitev. Za ogrevanje se lotite košnje trave ali pa grabljenja. Pomembno: hrbet naj bo raven, ramena sproščena. Ne nosite pretežkih bremen: zalivalko in samokolnico raje napolnite na pol in pojdite po vodo ali zemljo večkrat. Pri klečanju si kolena podložite z blazino.

Preberite še: Ideja za virtualni izlet: Hanami – japonsko praznovanje cvetočih češenj ali 8 pozitivnih lastnosti oljčnega olja (Ja, tudi pri hujšanju)