Zakaj ''hodijo v šolo'' tudi živali? Največja učenka - slonica Ganga - je odličnjakinja

Zakaj ''hodijo v šolo'' tudi živali? Največja učenka - slonica Ganga - je odličnjakinja (foto: arhiv ZOO) arhiv ZOO
17. 5. 2020

V zadnjih šestih tednih, ko so bile zaprte vse šole in vrtci in so se otroci pridno šolali doma, so s šolanjem nadaljevale tudi živali v Živalskem vrtu Ljubljana in v Zavetišču Ljubljana. Odgovorni v živalskem vrtu Ljubljana so nam razkrili, kako zgleda ''šola'' pri živalih, ki ji običajno rečejo ''trening''. Zdaj jim prepuščamo besedo.

Na vprašanje, zakaj hodijo v šolo tudi živali, ki so v naši oskrbi, se takoj ponudi odgovor – tako kot šola pripravlja otroke na življenje, se tudi živali preko treninga učijo sobivati v okolju s človekom.

arhiv ZOO

Največja razlika v primerjavi s človeško šolo je ta, da se mora učitelj v celoti prilagoditi svojim učencem, vsaj tistim največjim. Trenirane živali z veseljem sprejmejo obisk veterinarja, s treningom pa ohranjajo dobro telesno in psihično počutje. Čeprav je živalska šola hkrati njihova služba, dobijo živali svoje dnevne obroke ne glede na to, kako dobro jim gre pri treningu.

Treningi potekajo tudi, kadar ni obiskovalcev, saj so v prvi vrsti namenjeni boljšemu počutju živali. S treningi pri živalih spodbujamo njihova naravna vedenja, ki pa jih nato lahko predstavimo tudi obiskovalcem.

arhiv ZOO

Po znanja o treningu živali smo morali zaposleni v tujino, saj pri nas podobnih tečajev ni. Izobraževali smo se na temo treninga slonov, žiraf, morskih levov ter na splošno o tem, kako trenirati eksotične živali. Najbolj so nam bile v pomoč praktične izkušnje z živalmi, ki so trening obvladale, sedaj pa svoja znanja nadgrajujemo tudi s spletnimi izobraževanji.

Treniramo s pomočjo pozitivne spodbude
arhiv ZOO

Živali treniramo s pozitivno spodbudo, kar pomeni, da nagrajujemo vedenja, ki jih od živali želimo. V živalski šoli je motivacija živali zelo pomembna. Tu so ''učenci'' precej večji in težji od učiteljev.

Slonica Ganga, ki tehta skoraj tri tone in pol, na treningu sodeluje zato, ker ji je tekom treninga prijetno, saj dobi pozornost, nego in priboljške. Oskrbniki v vlogi ''učitelja'' oziroma trenerja ves čas spremljajo telesno govorico živali in spodbujajo pozitivna vedenja.

"Pri vsaki živali spodbujamo različna vedenja, odvisno od tega, kaj želimo z živaljo početi in kaj žival potrebuje od nas. Pri vseh živalih pa spodbujamo sodelovanje s trenerji ter mirnost in pozornost na znake trenerja."

Največja učenka obvlada preko 20 vaj

Azijska slonica Ganga je s svojim šolanjem začela pozno, šele po svojem dvajsetem letu. Kljub temu je odlično usvojila vse vaje, ki jih slon potrebuje v človekovi oskrbi. Ganga trenira 6 dni v tednu, dvakrat dnevno.

Jutranja rutina vključuje vse potrebne vaje za ohranjanje zdravja slona, kot na primer dvigovanje in pregled nog s posebno pozornostjo na negovanju nohtov. "V naravi sloni prehodijo večje razdalje kot v živalskem vrtu, zato jim nohte dodatno negujemo, pilimo in mažemo z mazilom, da niso razpokani."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🦓🐘Tudi živali, tako kot otroci, ne marajo obiska pri zdravniku. Za razliko od ljudi, veterinarju ne znajo povedati simptomov bolezni in pokazati na mesto bolečine. Tudi ko zbolijo, jih ne moremo položiti v posteljo in prositi, naj mirujejo in nosijo npr. kisikovo masko, če dobijo pljučnico. Nasprotno! Nagonsko skrivajo znake bolezni ali poškodb tako pred vrstniki, kot tudi pred veterinarji in oskrbniki, saj je najmanjša šibkost lahko pogubna za živali v naravi🦛🐆 Veterinarji v Živalskem vrtu Ljubljana tudi v času, ko je ta zaradi epidemije zaprt, skrbijo za zdravje živali 💚🙏🏻 #LJzdravje #LJzate #skupajsmonajlepsemesto

A post shared by Ljubljana. Zate. (@mestnaobcinaljubljana) on

"Gango med jutranjo rutino v celoti pregledamo: pokaže nam svoje zobe, s trobcem pihne vzorec tekočine, da ga lahko pregledamo in analiziramo." Ganga tudi povsem mirno in z zaupanjem približa trenerjem svoje uho, da jo lahko navajajo na rutinski odvzem krvi iz uhlja. Popoldanski treningi so namenjeni igri in razgibavanju slonice, kjer lahko tudi obiskovalci opazujejo njeno spretno dviganje in prenašanje debel.

profimedia

"Ker Ganga tehta skoraj 3,5 tone, potrebujemo njeno motivacijo za izvajanje vaj. Tu je trening s pozitivno spodbudo ključen." Ganga razume, da si z vsako vajo lahko prisluži priboljšek in pozornost svojega trenerja, zato jih z veseljem izvaja. "Pri treningu uporabljamo kliker, s katerim označimo trenutek, ko Ganga izvede predlagano vajo. Po kliku pa vedno sledi kaj prijetnega, kar zagotavlja, da bo vedenje z veseljem še pokazala."

 Preberite še: Ljubljanski ZOO in prvi letošnji mladiči. Lep materinski dan vsem mamicam! ali Najboljši živalski vrtovi v Evropi