Poletje v kozarcu: domača marelična marmelada z vaniljo

Poletje v kozarcu: domača marelična marmelada z vaniljo (foto: profimedia) profimedia
10. 7. 2021

Pripravite si slastno zalogo, ki vas bo razveseljevala v jesenskih in zimskih dneh. Marelična marmelada na svežem kruhu? Njam! Domača marelična marmelada z vaniljo na doma pečenem kruhu? Ni boljšega!

Marelična marmelada z vaniljo
Za posebnost pa še bezgov sirup

Za približno 5 kozarčkov (po 250 ml) potrebujete:

  • 1,5 kg marelic
  • 1 strok vanilje
  • 1-2 žlici limonovega soka
  • 200 ml bezgovega sirupa
  • 500 g želirnega sladkorja (3:1)
profimedia
Priprava:

1. Marelice operite, jih prepolovite in jim odstranite koščice. Sadje nato zrežite na drobne koščke. Strok vanilje po dolgem razprite in z nožem postrgajte sredico.

2. V večjem loncu zmešajte koščke marelic, vaniljino sredico, limonov sok, bezgov sirup in želirni sladkor. Mešanico pustite stati približno 1 uro.

3. Mešanico pretlačite s paličnim mešalnikom in jo počasi zavrite. Kipeče naj vre približno 5 minut, mešanico pa občasno premešajte.

4. Marmelado takoj prelijte v kozarčke, oplaknjene pod vročo vodo. Kozarčke zaprite, jih obrnite in jih pustite stati približno 5 minut. Počakajte, da se marmelada ohladi.

Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.

Namig: Če ima marmelada pravo gostoto, boste najbolje preverili z želirnim preizkusom. Ob koncu kuhanja na hladen krožnik kanite 1 žlico marmelade.

Če ostane trdna, je kuhana in jo lahko prelijete v kozarčke.

Če steče, morate maso še malce pokuhati, vendar ne dlje kot 8 minut.

Za poletno kosilo priporočamo italijansko paradižnikovo juho ter za sladico avokadov sladoled.