Popolno poletno kosilo: Italijanska paradižnikova juha

Popolno poletno kosilo: Italijanska paradižnikova juha (foto: profimedia) profimedia
1. 7. 2021

V enem krožniku poletne italijanske juhe dobite vse, kar potrebujete na vroč dan - vitamine in tekočino. A pozor - izberite zares zrele, sočne paradižnike in svežo baziliko.

Poleti si juhe ne privoščimo pogosto, saj je zunaj že tako ali tako vroče in si želimo nekaj lahkega, a nasitnega in hranljivega, če stremite k zdravi prehrani. Ker tudi med poletnimi solatami potrebujete malo popestritve, danes pripravite paradižnikovo juho, ki vas ne bo razočarala in bo zagotovo postala stalnica. Pojeste jo lahko tudi mrzlo.

Za sladico pa pripravite poletno torto z grškim jogurtom in jagodičjem (brez dodanega sladkorja in peke!) ali domač avokadov sladoled.

Italijanska paradižnikova juha

 Za 4 osebe potrebujete:

  • 300 g paradižnikov
  • 3 stroke česna
  • 2 pesti sveže bazilike
  • 1 en dan staro francosko štruco
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 4 žlice olivnega olja
  • 800 g olupljenih paradižnikov (pločevinka)
profimedia

 

Oplaknite paradižnike, jih prepolovite in nato križno zarežite v lupino. Olupljen česen sesekljate. Baziliko oplaknite in potrgajte lističe. Francoski štruci odstranite skorjo in kruh zrežite na kocke.

Paradižnike razporedite v pekač, jih potresite s tretjino česna, soljo in poprom ter nakapajte z 2 žlicama olja. 20 minut jih pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Preostal česen popražite na vročem olju, dodajte paradižnike iz pločevinke, 200 ml vode in vse skupaj pustite lahno vreti 15 minut. Dodajte polovico kock kruha, začinite s soljo in poprom in pustite lahno vreti še 5 minut.

Juhi nato dodajte pečene paradižnike s sokom in jo premešajte. Juha mora biti dokaj gosta. Razporedite jo po skodelicah, dodajte olivno olje in jo okrasite z lističi bazilike.

Še ena ideja za poletno osvežitev: Tako pripravite osvežilno aromatično limonado (5 noro dobrih okusov)