Preprosta poletna poslastica: Pita z jogurtom in borovničevim prelivom
Priznamo … Ko se na mizi znajde nekaj tako pregrešno dobrega ... sladkega … Preprosto ne moremo skriti vznemirjenja.
Pa čeprav obožujemo vse zdrave stvari, uživamo v pripravljanju teh čudovitih jedi in odkrivanju novih okusov.
No, tu je ena naših ljubših pregreh: pita z jogurtom in borovničevim prelivom, ki se kar stopi v ustih.
Sestavine (za 8 kosov)
Podlaga:
- 9 graham krekerjev (po želji lahko uporabite brez glutena) - (približno 150 gramov zmletih)
- 3 žlice kokosovega sladkorja
- 1/8 čajne žličke soli
- 5 žlic masla (stopljenega)
- 1 čajna žlička čistega vaniljevega ekstrakta
Sestavine za nadev:
- 3 skodelice polnomastnega grškega jogurta (če se izogibate mlečnim izdelkom, lahko uporabite kokosov jogurt)
Jogurt pred uporabo dobro odcedite: v cedilo položite čisto tanko krpo ali sirarski prt v dveh plasteh. Jogurt stresite v cedilo in zavijte v krpo. Cedilo postavite v večjo posodo in nato vse skupaj v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč)
- 2 žlici medu (ali javorjevega sirupa)
- 1 strok vanilje (postrgajte semena)
- 300-340 gramov svežih borovnic za preliv in dekoracijo (RECEPT SPODAJ)
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pripravite model za pito premera 22 cm.
V mešalniku dobro zmeljite krekerje skupaj s sladkorjem in ščepom soli. Dodajte stopljeno maslo in mešajte, dokler ne dobite vlažnih drobtin. Po potrebi dodajte več masla ali krekerjev, dokler ne dobite želene konsistence.
Mešanico vsujte v pekač, razporedite in poravnajte tako, da prekrijete dno in stranice. Pomagajte si z dnom kozarca, ob straneh pa krekerje pritisnite s prsti.
Pecite približno 12 minut oz. dokler ni zlato rjavo zapečeno. Nato pustite, da se popolnoma ohladi.
Medtem zmešajte jogurt, med in vaniljo.
Maso stresite v model in poravnajte.
Prelijte z borovničevim prelivom in posujte s svežimi borovnicami (recept spodaj).
Pito lahko ponudite takoj ali pa jo za nekaj ur postavite v hladilnik.
Recept za borovničev preliv
Sestavine:
- 1 ½ do 2 žlici marantine moke (škrob) – odvisno, kako gost preliv želite
- 1 žlica svežega limoninega soka
- 300-340 g borovnic (nekaj jih shranite za dekoracijo)
- 3 žlice medu (ali javorjevega sirupa)
- 3 žlice vode
Priprava:
V posodi z metlico zmešajte marantino moko in limonin sok. Postavite na stran.
Vodo, med (ali javorjev sirup) ter borovnice stresite v kozico. Zavrite in pustite počasi vreti približno 4 minute.
Dodajte mešanico z marantino moko in dobro vmešajte. Borovnice naj počasi vrejo še približno 3 do 4 minute oz. dokler se ne zmehčajo in preliv zgosti.
Preliv postrezite poleg pite ali pa pito prelijte (prej naj se ohaldi).
Namig: preliv lahko uporabite tudi za palačinke, cmoke ali sladoled.