Tako pripravite osvežilno aromatično limonado (5 noro dobrih okusov)

Tako pripravite osvežilno aromatično limonado (5 noro dobrih okusov) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2022

Preprost recept za domačo limonado (pripravljamo jo brez rafiniranega sladkorja) in 5 okusov, da boste ta osvežilen poletni napitek popestrili.

Ko se temperature povzpnejo, ne moremo mimo limonade. No, če smo čisto iskreni, jo radi pijemo vse leto – ker se preprosto ne moremo upreti tem fantastičnim okusom.

Poleg tega priprava limonade ne bi mogla biti bolj preprosta: sveže stisnjen limonin sok zmešamo z vodo, dodamo sladilo in … pripravljeno!

Med namesto sladkorja ...

Profimedia
Sestavine za pripravo limonade:
  • 1,5 l vode (6 skodelic)
  • 1/3 skodelice medu
  • 1 skodelica sveže stisnjenega limoninega soka (4-6 večjih limon)
Tako gre:

Skodelico vode in med vlijte v kozico in počasi segrevajte, dokler se med ne stopi. Ves čas mešajte.

Odstavite kozico in pustite, da se ohladi.

V steklen vrč vlijte limonin sok, nato dodajte medeni sirup in vodo. Oz. odvisno, kako sladko imate radi: najprej zmešajte limonin sok in vodo, nato pa postopa dodajajte medeni sirup do želenega okusa.

Premešajte in postavite v hladilnik, da se popolnoma ohladi.

Opomba: ker med s segrevanjem izgubi vrsto zdravilnih učinkovin, lahko tudi najprej segrejete vodo, a le do približno 35 stopinj Celzija, in nato v njej z mešanjem raztopite med.

Zdaj limonadi dodajmo še okus ...

Profimedia

Osvežilna limona in sladko sadje, kot so jagode in maline, so najboljša poletna kombinacija.

Ko vse sestavine vmešate, limonado postavite nazaj v hladilnik, da se bodo okusi dobro premešali. Postrezite s kockami ledu.

Limonada z okusom jagode
  • Za pripravo potrebujete približno 450 g jagod.

Jagode stresite v mešalnik in zmešajte, da dobite pire. Jagodni pire pretlačite skozi cedilo. Če vas ne motijo koščki jagod, lahko preprosto uporabite pire.

Limonada z okusom borovnice
  • Za pripravo potrebujete približno 600 g borovnic.

Borovnice stresite v kozico in jih počasi segrevajte. Borovnice se morajo pokuhati in spustiti sok. Nato jih pretlačite skozi cedilo, da boste dobili čisti sok.

Limonada z okusom breskve
  • Za pripravo potrebujete približno 160 g narezanih breskev.

Na manjše koščke narezane breskve stresite v kozico in počasi segrevajte, dokler se ne pokuhajo, povsem zmehčajo in spustijo sok. Občasno premešajte.

Breskve nato pretlačite skozi cedilo, da boste dobili sok.

Limonada z okusom maline
  • Za pripravo potrebujete približno 150 g malin.

Maline stresite v mešalnik in jih dobro zmešajte, da dobite pire. Pire pretlačite skozi cedilo, da dobite čisti sok. Če vas koščki malin ne motijo, lahko izpustite cedilo.

Opomba: iz zgoraj navedenih sestavin bi morali dobiti približno pol skodelice sadnega soka. ¼ skodelice bi moralo zadostovati za približno pol litra limonade.

Seveda lahko čisto vse sestavine prilagodite svojemu okusu. Limonado naredite bolj ali manj sladko. Dodate limono več ali manj. Vmešate toliko sadnega soka, kot vam srce poželi ... In tudi sadnega soka pripravite več ali manj.

Limonada z okusom sivke
  • Za pripravo sivkinega sirupa potrebujete liter vode, 3 žlice cvetov jedilne sivke, med in limono.

Cvetove jedilne sivke zmešajte z vodo in pustite, da na zmernem ognju rahlo vrejo 10 minut. Odstavite in pustite, da se nekoliko ohladi, nato v še rahlo toplo mešanico (do 35 stopinj) vmešajte med (količina po okusu) in pustite stati čez noč.

V ohlajen sirup dodajte limonin sok in sirup shranite v kozarčkih.

Domači sivkin sirup v poljubnem razmerju zmešajte z vodo in postrezite.

Preverite še:
Ali pa: