Preprosta poletna poslastica: Pita z jogurtom in borovničevim prelivom

Preprosta poletna poslastica: Pita z jogurtom in borovničevim prelivom (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2021

Priznamo … Ko se na mizi znajde nekaj tako pregrešno dobrega ... sladkega … Preprosto ne moremo skriti vznemirjenja.

Pa čeprav obožujemo vse zdrave stvari, uživamo v pripravljanju teh čudovitih jedi in odkrivanju novih okusov.

No, tu je ena naših ljubših pregreh: pita z jogurtom in borovničevim prelivom, ki se kar stopi v ustih.

Sestavine (za 8 kosov)
Podlaga:
  • 9 graham krekerjev (po želji lahko uporabite brez glutena) - (približno 150 gramov zmletih)
  • 3 žlice kokosovega sladkorja
  • 1/8 čajne žličke soli
  • 5 žlic masla (stopljenega)
  • 1 čajna žlička čistega vaniljevega ekstrakta
Sestavine za nadev:
  • 3 skodelice polnomastnega grškega jogurta (če se izogibate mlečnim izdelkom, lahko uporabite kokosov jogurt)

Jogurt pred uporabo dobro odcedite: v cedilo položite čisto tanko krpo ali sirarski prt v dveh plasteh. Jogurt stresite v cedilo in zavijte v krpo. Cedilo postavite v večjo posodo in nato vse skupaj v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč)

  • 2 žlici medu (ali javorjevega sirupa)
  • 1 strok vanilje (postrgajte semena)
  • 300-340 gramov svežih borovnic za preliv in dekoracijo (RECEPT SPODAJ)
Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pripravite model za pito premera 22 cm.

V mešalniku dobro zmeljite krekerje skupaj s sladkorjem in ščepom soli. Dodajte stopljeno maslo in mešajte, dokler ne dobite vlažnih drobtin. Po potrebi dodajte več masla ali krekerjev, dokler ne dobite želene konsistence.

Mešanico vsujte v pekač, razporedite in poravnajte tako, da prekrijete dno in stranice. Pomagajte si z dnom kozarca, ob straneh pa krekerje pritisnite s prsti.

Pecite približno 12 minut oz. dokler ni zlato rjavo zapečeno. Nato pustite, da se popolnoma ohladi.

Medtem zmešajte jogurt, med in vaniljo.

Maso stresite v model in poravnajte.

Prelijte z borovničevim prelivom in posujte s svežimi borovnicami (recept spodaj).

Pito lahko ponudite takoj ali pa jo za nekaj ur postavite v hladilnik.

Recept za borovničev preliv

Sestavine:
  • 1 ½ do 2 žlici marantine moke (škrob) – odvisno, kako gost preliv želite
  • 1 žlica svežega limoninega soka
  • 300-340 g borovnic (nekaj jih shranite za dekoracijo)
  • 3 žlice medu (ali javorjevega sirupa)
  • 3 žlice vode
Priprava:

V posodi z metlico zmešajte marantino moko in limonin sok. Postavite na stran.

Vodo, med (ali javorjev sirup) ter borovnice stresite v kozico. Zavrite in pustite počasi vreti približno 4 minute.

Dodajte mešanico z marantino moko in dobro vmešajte. Borovnice naj počasi vrejo še približno 3 do 4 minute oz. dokler se ne zmehčajo in preliv zgosti.

Preliv postrezite poleg pite ali pa pito prelijte (prej naj se ohaldi).

Namig: preliv lahko uporabite tudi za palačinke, cmoke ali sladoled.

Recept: pamelasalzman.com
Preverite še: