Grad Socerb s čudovitim razgledom na morje in Sveta jama, v kateri je edina podzemna cerkev v Sloveniji

Grad Socerb s čudovitim razgledom na morje in Sveta jama, v kateri je edina podzemna cerkev v Sloveniji (foto: DDD) DDD
8. 5. 2021

Slikoviti grad Socerb ponuja čudovit pogled na bližnji Tržaški zaliv s Trstom, saj je višinska razlika do doline okoli 300 metrov. Pod gradom leži gručasta vasica Socerb, ki jo sestavlja niz domačij. Dostop je lahek in primeren za celo družino.

Ruševine gradu Socerb se nahajajo približno 30 metrov nad istoimenskim naseljem na kraškem robu v občini Koper.

DDD

Grad, ki je prvič omenjen v 14. stoletju, je imel zaradi strateške lege skozi zgodovino velik pomen, danes pa je v gradu restavracija. Na vzhodnem delu oklepa obrambni zid, na drugih straneh ga dodatno varujejo prepadne stene.

DDD

Nekdaj je bila mogočna stavba dostopna le po umetnem v skalo izklesanemu hodniku ter čez dva dvižna mostova. Leta 1678 je grad Socerb obiskal polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki ga je opisal in narisal v svojem najpomembnejšem znanstvenem delu Slava Vojvodine Kranjske. 

DDD

Iz Socerba se ponuja čudovit razgled na Tržaški in Piranski zaliv. V bližini gradu je Sveta jama, v kateri se nahaja edina podzemna cerkev v Sloveniji.

wikipedia

Če hočete združiti prijetno s koristnim se lahko na Socerb povzpnete iz 380 metrov nižje ležeče znane vasi Osp, kjer so priljubljene stene za prosto plezanje. Pot je lahka in označena, do gradu pa boste potrebovali približno uro in deset minut.