Družinski izlet s kolesom ali peš: tematska pot Drvošec z izjemnimi razgledi na Cerkniško jezero

Družinski izlet s kolesom ali peš: tematska pot Drvošec z izjemnimi razgledi na Cerkniško jezero (foto: DDD) DDD
2. 5. 2021

Tematska pot Drvošec poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3,7 km (v eno smer) primerna za vse, tudi za najmlajše.

Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke. Ponudijo se nam izjemni razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava.

DDD

Dolžina poti v eno smer je 3,7 kilometra ali okoli 8 kilometrov z vsemi postanki in povratkom.

Izhodiščna točka za pohod je vas Dolenje jezero, ki se nahaja v neposredni bližini Cerknice DDD

Izhodiščna točka za pohod je vas Dolenje jezero, ki se nahaja v neposredni bližini Cerknice

Izhodiščna točka za pohod je vas Dolenje jezero, ki se nahaja v neposredni bližini Cerknice

Na jezeru so doslej opazili več kot 270 različnih vrst ptic.

DDD

Skozi pot Drvošec obiskovalca spremljajo citati Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je je bil prvi, ki je obsežno pisal o Cerkniškem jezeru v Slavi Vojvodine Kranjske iz konca 17. stoletja. Zaradi svojih raziskav Cerkniškega jezera je bil Valvasor sprejet v Britansko kraljevo znanstveno akademijo.

DDD

Turistična zveza Slovenije je skoraj 4 kilometre dolgo Tematsko pot Drvošec, ki poteka ob Cerkniškem jezeru in je predvsem informativna, lani prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi. Tako jo je v kategoriji NAJ tematska pot uvrstila na vrh seznama.

Preberite še: Manca Korelc: 101 jezero, ki bi ga moral obiskati vsak Slovenec ali 10.000 korakov je zdravih v vsakem vremenu! Naj dež ne pokvari sprehoda v naravi