Križna gora in cerkev sv. Križa nad Škofjo Loko (680 m)

Križna gora in cerkev sv. Križa nad Škofjo Loko (680 m) (foto: DDD) DDD
21. 5. 2021

Na slemenu nad Škofjo Loko leži vasica Križna gora, ki je dobila ime po nekdanji kapelici sv. Križa, ki so jo pozneje prezidali v cerkev. Od cerkve je lep razgled po Gorenjski: na Julijce, Karavanke, Kamniške Alpe, Ljubljansko polje, Polhograjske Dolomite in Škofjeloško hribovje. 

Kratek vzpon privabi številne okoliške pohodnike, v lovski koči pa vam postrežejo odlično turško kavo.

Cerkev sv. Križa na Križni gori nad Škofjo Loko, ki leži na izjemno razgledni legi, skriva v notranjosti pomembno kulturno-zgodovinsko dediščino: kamnoseške detajle in freske, ki jih uvrščajo v vrh poznogotskega realizma v slikarstvu na Slovenskem.

DDD

Z vrha se ponuja lep razgled po okoliških hribih kot sta Lubnik in smučišče Stari vrh, po Ljubljanski kotlini ter Karavankah.

DDD

V neposredni bližini cerkve, ki je današnjo podobo dobila sredi 19. stoletja, stoji tudi lovski dom, ki je odprt ob koncih tedna in praznikih.

DDD

Najbolj obljudeni poti na Križno goro vodita iz Škofje Loke in vasi Praprotno. Do vrha boste po lahki in označeni poti potrebovali okoli ene ure, v tem času pa boste opravil približno 300 višinskih metrov. Na vrh se lahko pripeljete tudi z avtom po asfaltirani cesti.