Lahka označena pot: Stol – z 2236 metri najvišji vrh Karavank

Lahka označena pot: Stol – z 2236 metri najvišji vrh Karavank (foto: DDD) DDD
30. 7. 2022

Navijte si budilko na zgodnjo uro in jo še pred poletno vročino ucvrite po ohladitev v gore. Zakaj ne na Stol, najvišji vrh Karavnk, kamor od Valvasorjevega vrha vodi lahka in označena pot?

OPOZORILO: Preden se odpravite v gore, preverite svojo fizično pripravljenost in vreme. S seboj vzemite vso potrebno opremo in zadosti vode. Če niste pripravljeni, ali boste zmogli pohod, raje izberite nižji cilj. 

Stòl ali tudi Veliki Stol (nemško Hochstuhl) je gora, ki z 2236 metri predstavlja najvišji vrh Karavank. Čez njegov vrh in greben poteka državna meja med Slovenijo in Avstrijo.

DDD

Do vrha Stola vodi več poti tako iz slovenske kot iz avstrijske strani. Najbolj priljubljena in prehojena je lahka označena pot, ki se začne pri Valvasorjevemu domu pod Stolom (malo več kot 3 ure hoje).

Naj vas oznaka lahka ne zavede - še vedno morate biti dovolj fizično pripravljeni za odhod v gore. Ne bodite junak in ne precenjujte svojih sposobnosti. 

DDD

Malo pod vrhom na nadmorski višini 2193 m stoji Prešernova koča. Pred izletom preverite obratovanje, da boste vedeli, koliko hrane in prigrizkov morate vzeti na pot. Seveda pa najprej v nahrbtnik dajte vodo!

DDD

Na vrhu, ki ima vpisno skrinjico in žig, se nam tako odpre lep razgled na Julijske Alpe, zahodne Karavanke, Visoke in Nizke Ture, osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in na del Gorenjske z Blejskim jezerom vred. Razgled vam bodo popestrile tudi ovce, ki se včasih sprehajajo naokrog. 

DDD

Oddih v gorah je po našem mnenju najboljši odklop od stresa. Kaj pravite?