V planinskih kočah je mogoče koristiti turistične bone (+ odpiranje planinskih koč in drugi ukrepi)

V planinskih kočah je mogoče koristiti turistične bone (+ odpiranje planinskih koč in drugi ukrepi) (foto: Shutterstock) Shutterstock
18. 6. 2021

Slovenske gore so čudovite, še posebej v poletnih mesecih. Že razmišljate, da bi čas dopustov izkoristili v gorah in v planinskih kočah? Preverite ukrepe, napotke in rezervacijski sistem ...

Tudi v letu 2021 je v planinskih kočah mogoče koristiti turistične bone, dodatno pa pri PZS vse obiskovalce vabijo, da postanejo tudi člani planinskih društev in tako koristijo še dodatne ugodnosti.

Ukrepi pri obisku planinskih koč

Obisk planinskih koč in postrežba na terasah je dostopna vsem. Za postrežbo v notranjosti planinskih koč in za prenočevanje pa po trenutno veljavnih ukrepih velja pogoj PCT (preboleli, celjeni, testirani), enako kot velja v ostalih gostinskih in turističnih kapacitetah.

»Zato prosimo vse obiskovalce, da to upoštevajo pri načrtovanju planinskih izletov,« je povedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.

Odpiranje planinskih koč

Vedno več planinskih koč je odprtih in pripravljenih na poletno sezono.

V sredogorju so odprte praktično vse planinske koče.

Visokogorske koče se zaradi snežnih razmer odpirajo postopoma, zadnje bodo odprte v začetku julija.

V Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah so koče že odprte, razen Prešernova koča na Stolu (25. 6.) in Češka koča (25. 6.).

Del koč se odpira še na vikend med 18. in 19. 6.: Poštarski in Tičarjev dom na Vršiču, Koča na Planini pri Jezeru, Gomiščkovo zavetišče na Krnu;

Del na praznični vikend 25. 6.: koča pod Bogatinom, Koča pri Triglavskih jezerih, Triglavski dom na Kredarici, Zasavska koča na Prehodavcih, Pogačnikov dom na Kriških podih);

Zadnje koče pa s 1. 7.: Vodnikov dom na Velem polju, Dom Planika pod Triglavom, Koča na Doliču, Dom Valentina Staniča pod Triglavom.

Aktualno stanje glede odprtosti koč spremljajte na spletni strani www.pzs.si.

Rezervacijski sistem

Slovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov.

»Zadnjih nekaj let je opazen trend povečanega števila nočitev v planinskih kočah, predvsem tujih planincev. Izjemno je bilo le leto 2020, ko se je celotno število nočitev zmanjšalo za 30 % glede na leto 2019, število tujcev pa kar za 66 %,« pravi strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar. Letos zaradi boljše pripravljenosti na epidemiološko krizo pričakujemo ponoven vzpon tujih planincev.

V tujini uspešen sistem rezerviranja nočitev preko spleta v planinskih kočah počasi prodira tudi v Slovenijo.

V rezervacijski sistem za planinske koče se je v letu 2020 priključilo prvih 6 koč iz Slovenije, trenutno pa je v rezervacijski sistem vključenih že 14 slovenskih planinskih koč, skoraj vse iz osrednjega dela Julijskih Alp ter 2 koči iz Kamniško-Savinjskih Alp.

»Odzivi oskrbnikov koč so bili zelo dobri. Letošnja novost je, da je za izvedbo rezervacije v večini koč potrebno vnesti podatke o kreditni kartici. Uporaba kreditne kartice je zgolj varovalka in ni plačilno sredstvo za nočitev v koči. Nočitev je potrebno plačati direktno v koči. Uporaba kreditne kartice oskrbnikom koč omogoča zaračunavanje 11 EUR v primeru neprihoda (za rezervirana ležišča),« zaključuje Dušan Prašnikar.

Rezervacijo je možno izvesti preko enotne povezave na spletni strani Planinske zveze Slovenije.
Koče, ki so na seznamu, so sledeče:
 • Aljažev dom v Vratih,
 • Cojzova koča na Kokrskem sedlu,
 • Dom na Komni,
 • Dom Planika,
 • Kamniška koča na Kamniškem sedlu,
 • Koča na Doliču,
 • Koča na Planini pri Jezeru,
 • Koča pod Bogatinom,
 • Koča pri Triglavskih jezerih,
 • Pogačnikov dom na Kriških podih,
 • Poštarski dom na Vršiču,
 • Triglavski dom na Kredarici,
 • Vodnikov dom na Velem polju in
 • Zasavska koča na Prehodavcih.

Varujte gorsko naravo!

S ponovnim zagonom planinstva in turizma v slovenskih Alpah na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo še na en varnostni vidik, to je varovanje gorske narave in naš odnos do okolja.

»Zavedati se moramo, da gore niso zaradi nas samih. Narava gorskega sveta je prostor, kamor vstopamo le kot njeni gostje – spoštljivo in obzirno. Planinska zveza Slovenije kakor tudi njena predhodnica SPD sta bili in sta vseskozi tudi naravovarstveni organizaciji.

Ob prihajajoči visoki planinski sezoni želimo spomniti na izjemno pomemben dokument ali bolje kar akcijo Obisk v naravi, ki jo je skupaj z drugimi prostovoljnimi organizacijami in zvezami pripravila in podpisala tudi PZS,« je k prijaznemu obiskovanju gora pozval podpredsednik PZS Martin Šolar.

Vir: PZS

Srečno in varno na poti!
Preberite še: