V visokogorju je še veliko snega, zato skrbno izberite cilj! Tu so osnovni napotki, ki jih morate upoštevati

V visokogorju je še veliko snega, zato skrbno izberite cilj! Tu so osnovni napotki, ki jih morate upoštevati (foto: Profimedia) Profimedia
16. 6. 2021

Dolinsko življenje je že skoraj v celoti prežeto s poletjem, toda slika v visokogorju povsem drugačn! Zato pred odhodom v hribe upoštevajte naslednje ...

Slovenske gore so čudovite, še posebej v poletnih mesecih, a zaradi letošnje dolge zime je treba vedeti, da so posamezni deli poti visokogorja še vedno pokriti s snegom.

»Previdni moramo biti posebej tam, kjer poti potekajo preko melišč, na severnih straneh, grapah, kamor sonce redko posije. Sneg je čez dan mehek in se predira, proti večeru ali zgodaj zjutraj pa pomrznjen.

Za planince predstavlja past:

  • v prvem primeru, da se nam vdre in si pri tem poškodujemo kolena,
  • v drugem pa lahko po njem zdrsnemo in se hudo poškodujemo.

Takšna snežišča na strmi podlagi lahko prečimo le s primerno opremo (cepin in dereze) in znanjem.

Zaradi tajanja snežne odeje in popuščanja mraza pričakujemo več zapadlega kamenja, saj je do sedaj bilo primrznjeno na podlago, svoje pa naredi tudi erozija.

Svetujemo uporabo čelade, ki naj bo stalnica na naših poteh po visokogorju, sploh tam, kjer poti potekajo pod stenami, čez melišča ali pa je veliko število obiskovalcev.

Marsikatera planinska pot je zaradi dolge zime še poškodovana, potrgane so lahko jeklenice, ali pa celo del poti manjka zaradi burne gorske erozije. Vse te informacije imamo zbrane na spletni strani Planinske zveze Slovenije,« poudarja strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Osnovni napotki za varnejši obisk gora

PZS

Koronavirus je v zadnjih 15 mesecih močno vplival tudi na planinstvo. Tako z vidika vsem znanih omejitev, ki so veljale v določenih obdobjih, po drugi strani pa je tudi še več ljudi spoznalo prednosti sprostitve in rekreacije v gorah in hribih, zato je število obiskovalcev poraslo.

Zato so toliko bolj pomembnejši napotki za varnejši obisk gora in planin:

Načrtujte pot.

V gore se odpravite z nahrbtnikom z nujno planinsko opremo.

Pokličite v planinsko kočo in rezervirajte spanje.

Za obisk gora velja načelo postopnosti od manj zahtevnega do zahtevnejšega; od nižjega do višjega. Prva planinska tura naj ne bo Triglav, prihranimo si ga poznejši del poletja, ko bomo dobro uhojeni in bolje fizično pripravljeni.

→ Okusno hrano in osvežilno pijačo dobite v planinski koči, v nahrbtniku je zgolj malica in nekaj tekočine.

Obujte lahke, poletne planinske čevlje. Svetujemo visoke, lahko polvisoke, sploh za noge nevajene hoje po planinski poti.

V gore se odpravite zgodaj, ob štirih, petih in se na ta način skušajte izogniti poletnim nevihtam, ki jih spremljajo strele.

Smeti nesite v dolino in jih odložite v koše za smeti.

Pri prečenju planinskih pašnikov upoštevajte življenjski prostor živali, ki se tam pasejo. Opazujte jih od daleč. Če imate s sabo pasje kosmatinčke, jih privežite na povodec.

Če pridete do pretrgane jeklenice in pot ni varna za prečenje, obrnite; če se ne počutite dobro ali pa imate slab dan; se usedite, zadihajte, poglejte naravo okrog sebe in se z nasmehom vrnite; če izgubite markacije, se vrnite po isti poti nazaj ...

Preberite še: