10 prednosti zgodnjega vstajanja (+ IZZIV)

10 prednosti zgodnjega vstajanja (+ IZZIV) (foto: Pixabay) Pixabay
23. 6. 2021

Se vam zdi, da niste jutranji tip? Upate sprejeti izziv in se nam pridružiti pri ugotavljanju, ali to res drži?

Tudi v našem uredništvu se najdemo nočne ptice – zelo dobro vemo, kako je, ko začnejo možgani premlevati pozno v noč in ne pustijo spati. In ko moramo ob 23. uri nujno napisati še en e-mail. Zjutraj pa … Hja, te zgodbe raje ne bi pisali.

Pa tudi vedno pravimo, takšna je pač narava našega dela? Pa je res?

Ker bomo samo po enem ali dveh zgodnjih jutrih težko ugotovili karkoli, smo se odločili za 21-dnevni izziv.

21 dni bomo vstajali ob 5. uri.

Se nam boste pridružili? Tisti, ki že tako ne vstajate ob tej uri seveda. Zavedamo se namreč, da vas veliko, dan začne zelo zgodaj.

Menda teh nekaj dodatnih ur prispeva k super produktivnosti. In menda je zato tudi naša miselnost povsem drugače naravnana – postane t. i. miselnost zmagovalca.

Če nam uspe, bo to naša nova navada, če ne, se bomo pač vrnili k staremu ritmu. Tako preprosto.

Za motivacijo pa …
Profimedia

10 prednosti zgodnjega vstajanja

1. V prednosti boste. Zaradi česar se boste počutili odlično – medtem ko bo večina še spala, boste imeli vi zaključena tudi že bolj zahtevna opravila. To seveda za seboj potegne še veliko drugega (preverite točko 3 in 4).

2. Postali boste bolj organizirani (in lažje prenehali z odlašanjem). Ko zamujate tako rekoč z vsem, se najde nešteto izgovorov … Za prestavljanje srečanj, za izpuščanje telovadbe, za nezdrave prigrizke, za spreminjanje načrtov, za prestavljanje nalog …

Ste se kdaj vprašali, zakaj vedno delate pozno v noč? Ker imate toliko dela? Ker je bilo veliko drugih nujnih stvari? Ko boste razmislili bolje, boste hitro ugotovili, da gre za organiziranost in samoobvladovanje. Konec koncev imate ravno toliko časa kot kdorkoli drug.

3. Produktivnejši boste. Dobro počutje in opravljene naloge že v začetku dneva vas bodo dodatno motivirale. Tisti občutek, da naredite veliko več.

4. Pa tudi pravočasni. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da se niste uspeli pripraviti na sestanek, ker ste zaradi poznega začetka hiteli, da bi bili tam pravočasno? Ko gre za delo, je to, da se dobro pripravite in ste točni še kako pomembno. Zdaj boste brez hitenja uredili oboje.

5. Na splošno boste bolj proaktivni. Ker zaradi poznega vstajanja ne boste le skušali nadoknaditi izgubljenega časa.

6. Mir in tišina. Jutranja tišina je neopisljiva. In še bolj pomembno – nobenega e-maila ali drugega sporočila, ki bi lahko prekinil vašo zbranost. Nobene napetosti iz okolice.

7. Zajtrk. Kolikokrat ste ga izpustili, ker ste bili pozni? Zdaj si ga boste zaželeli. In imeli boste čas, da si ga pripravite. Pravzaprav si boste lahko vse obroke pogosteje pripravljali sami doma.

8. Telovadba. Nenadoma boste našli čas za telovadbo. Veliko časa. S telovadbo ne boste več odlašali do konca dneva … Ko boste ugotovili, da vam tako ali tako ne bo uspelo, ker morate nujno še nekaj pripraviti za službo in si boste rekli, da se ji boste za vikend pa čisto zares posvetili.

9. Bolje boste videti. Pripravite se na komplimente. Ker boste kar žareli. Redno gibanje, dovolj spanja in čas, ki ga boste lahko zjutraj posvetili samo sebi (brez hitenja) … dela čudeže.

10. Opazovali boste lahko, kako se prebuja narava. Toliko bolje, če boste nekaj minut zjutraj namenili hitremu sprehodu.

Radi hodite? Preverite: To se lahko zgodi, če naredite 10.000 korakov na dan

Al pa preberite: