11 namigov, kako poskrbeti za vsakodnevne trenutke sreče v svojem življenju

11 namigov, kako poskrbeti za vsakodnevne trenutke sreče v svojem življenju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 5. 2021

Kaj je sreča? Kako naj bomo srečni? Kako ostati srečni s seboj? Z drobnimi strategijami in namigi za vsak dan boste poskrbeli za vsakodnevne trenutke sreče v svojem življenju! In s tem tudi za več zdravja.

Preden pogledamo vse predloge, imamo za vas izziv, ki lahko v nekaj minutah polepša dan nekomu drugemu. Saj veste, kar dajemo, dobimo nazaj v veliko večji meri. Poleg tega je občutek fantastičen!

IZZIV: Nasmehnite se neznancu, ga pozdravite ali mu ponudite pomoč.
Za vsakodnevne trenutke sreče lahko poskrbite tudi tako: 

1. Le en stavek na dan

Pišite dnevnik! Toda ne obremenjujte se z več strani dolgimi opisi dneva, temveč se omejite le na en stavek – o pomembnem dogodku, doživetju ali pa spoznanju. To bo dovolj, da se zaveste, kaj se dogaja v vašem življenju.

2. Odpravite se na hrib

Lahko je naporno, nevarno ali pa dolgočasno. Toda ko pridete na vrh hriba ali gore in z vrha pogledate na svet pod seboj, boste začutili moč, vzdržljivost in prevzel vas bo občutek, da ste polni življenja.

Nekaj idej:

3. Podarite

Verjetno imate doma kup predmetov, ki jih ne potrebujete več: knjige, oblačila, igrače ... Podarite jih! Tako boste imeli manj predmetov, ki vas obremenjujejo prostorsko, pa še razveselili boste nekoga.

4. Nasmeh neznancu

Na ulici se nasmehnite popolnemu neznancu – in se veselite njegove osuplosti. Večina se jih nasmehne nazaj. In potem ves dan uživajte v tem občutku.

5. Otroški nasvet

Otroci imajo poseben pogled na določene stvari. In to je lahko dobro tudi za vas. Pri naslednji odločitvi vprašajte za nasvet svojega ali pa sosedovega otroka in dobro prisluhnite. Izplača se. O tem priča tudi TA zgodba

6. Samolepilni listki za neznane ljudi

V knjigi iz knjižnice ali pa v garderobi za preoblačenje pustite zapisano sporočilo na samolepilnem listku. Moder pregovor, misel, ali nekaj, kar bo nekoga nasmejalo.

7. Pokličite stare prijatelje

Že leta se niste videli in govorili med sabo, vendar pa vas povezuje toliko skupnih doživetij in spominov. Ne dopustite, da prijateljstvo kar tako zbledi, temveč vzemite telefon, presenetite staro prijateljico in jo razveselite.

8. Bodite hvaležni

Ko se zvečer uležete v posteljo, premislite, zakaj ste hvaležni. Ljudje smo nagnjeni k temu, da stvari jemljemo za samoumevne. Šele ko nekaj izgubimo, opazimo, kako dragocene so bile za nas. Naučite se ceniti svoje prijatelje, družino, življenje, mir – to bo izboljšalo vašo kakovost življenja in vas ščitilo pred zavistjo. 

9. Ne skrbite glede prihodnosti

Slabe ocene vašega otroka, pokvarjen avto ali pa minus na bančnem računu – skrbi, ki nas obremenjujejo vsak dan. Poskusite spremeniti perspektivo: predstavljajte si, kako bodo te težave videti čez nekaj let. Tako jih sicer ne boste rešili, vendar pa boste ugotovili, da ne gre za katastrofo, ki bi ogrožala vase življenje. Gre zgolj za težave, ki so del življenja, naša naloga pa je, da jih (kar se da mirno in modro) premagamo.

10. Naučite se meditirati

Za začetnike bo najbolje, da se najprej osredotočijo na svoje dihanje in mirno obsedijo. Če se prikradejo misli, jih pustite, naj gredo in se osredotočite na dihanje. Morda dobite kak navdih, morda pa tudi ne. V vsakem primeru boste po meditaciji mirnejši in bolj sproščeni.

11. Ugasnite televizor, računalnik, dajte telefon na stran 

In se posvetite ljudem okrog sebe ali sami sebi. 

Preberite še: 20 nasvetov za srečo 100-letnega gospoda