7 slovenskih superživil, ki jih OBVEZNO posadite na domačem vrtu

7 slovenskih superživil, ki jih OBVEZNO posadite na domačem vrtu (foto: profimedia) profimedia
21. 4. 2021

V teh pomladnih mesecih je vrtnarjenje najbolj pogosta popoldanska rekreacija Slovencev. Strokovnjaki celo pravijo, da med vrtnarjenjem v pol ure porabite 892kJ (213 kalorij), medtem ko bi morali za isto porabo energije kolesariti kar 45 minut. In zakaj ne bi medtem ko migate po domačem vrtu, poskrbeli še za zdravo prehrano?

Predlagamo vam 7 živil, ki jim mirno lahko dodate pridevnik super živila in jih obvezno dodajte na svoj vrt. Saj veste, ni je čez domačo zelenjavo in sveže vitamine na krožniku.

Grah
profimedia

Grah je prava zakladnica vitaminov, uporabljate pa ga lahko svežega, kuhanega, v juhi, solati, s smetano, skratka zagotovo vam ne bo ostajal v hladilniku.

Okusna stročnica vsebuje veliko vitamina A, B1, B6, C, K in beta karotena, prav tako je bogata z magnezijem in cinkom ter folno kislino. Izboljšuje kri tako, da uravnoteži holesterol, kot vse stročnice uravnava sladkor v krvi, mladi stroki vsebujejo veliko antioksidantov. Izjemno je bogat z vlakninami, topnimi v vodi, ki so pomembni za normalno delovanje črevesja, dobro deluje na živčni sistem, pospešuje presnovo, vitamin K aktivira osteokalcin, ki pomaga, da se kalcij vgradi v kosti, ohranja normalno strjevanje krvi in dviguje energijo telesa.

Brokoli

Brokoli ima sicer sloves nepriljubljene zelenjave med otroki, a se zaradi energijskih, hranljivih in zdravilnih lastnosti priporoča kot zelo zdrava hrana. Vsebuje veliko hranilnih snovi: vlaknine, vitamin C, vitamin A, kalij, kalcij, lutein, magnezij, sulforafan, ogljikove hidrate, folno kislino, fosfor ...

Brokoli je odličen kot samostojna priloga, v juhah, v solati, dober je v kombinaciji z drugo zelenjavo, a predvsem pazite, da ga preveč ne razkuhate in da ga dovolj solite.

Čebula
profimedia

Domača čebula je pravi zaklad vitamina C in antioksidantov. Težko si je zamisliti kulinarične dobrote brez čebule, saj je nepogrešljiva pri vseh golažih, rižotah, omakah, juhah, solatah...

Priporoča se kot naravno sredstvo za pomoč pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka, pri težavah s srcem in ožiljem, je naravni antibiotik, manjša tveganje za raka na črevesju. Krom, ki ga čebula vsebuje, pomaga vzdrževati normalno raven insulina. Če čebulo polagamo na rane, se hitreje celijo in preprečujejo gnojne okužbe.

Korenje
profimedia

Oh, mlado sveže korenje je skoraj tako sladko in dobro kot kakšni sveži piškoti. Oranžni zaklad antioksidantov sodi med najbolj zdravo zelenjavo, saj vsebuje veliko koristnih in zdravilnih sestavin.

Korenje vsebuje betakarotene, rastlinske vlaknine, vitamine C, A, B, D, H, železo, kalij, kalcij, karotenoide, ksantofile, likopen, pectin, fosfor, cink, eterično olje ...

Zaradi čudovitih lastnosti dobro vpliva na anemijo, bolezni zob, srca in ožilja, debelost, depresijo, parazite, dermatitis, ekcem in težave s kožo, izboljšuje vid, težave z ledvicami, osteoporozo, povišan holesterol, prehlad, visok krvni pritisk, karcinom, celulit, sladkorno bolezen, razstruplja.

Peteršilj

Peteršilj je v Sloveniji zagotovo najbolj uporabljana začimba, ki jo dodajamo številnim jedem. Vsebuje baker, vitamin B12, vitamine B-skupine, vitamin C, železo, kalij, kalcij, mangan, magnezij, provitamin A, klorofil ...

Dokazano je, da pomaga pri slabem zadahu, plinih, deluje kot diuretik za izločanje strupenih snovi iz telesa, pri zdravljenju srčno-žilnih bolezni, znižuje visok krvni pritisk, pomaga pri kašlju, astmi, padcu imunskega sistema, nerednih menstruacijah in predmenstrualnem sindromu.

profimedia
Bazilika

Bazilika je malce bolj občutljiva začimba, ki ima specifičen okus, a si brez nje ne znamo predstavljati italijanske kuhinje. Bazilika premaga različne želodčne in prebavne težave, preprečuje pa tudi napenjanje, z bazilikinim čajem pa si izpiramo ustno votlino. In seveda, če imate na vrtu baziliko, ne pozabite na origano. Danes je bazilika eno od najpriljubljenejših zelišč, ki se prideluje pretežno v sredozemski regiji in v jugovzhodni Evropi.

profimedia
Koleraba

Koleraba bi v resnici morala biti na vsakem slovenskem trgu, saj je to ena najbolj tipičnih zelenjav našega ozemlja, a zadnje čase nanjo kar malce pozabimo. Koleraba je bogata z vitaminom C, močnim antioksidantom, ki ščiti pred delovanjem prostih radikalov. Vsebuje tudi veliko vitamina B6, ki poskrbi za zdravo kožo in lepe lase ...

Ne smemo pozabiti še na visoko vsebnost kalija. Kot zanimivost naj napišemo, da ima skodelica surove kolerabe le 0,15 kJ (36 kalorij), odlična pa je kot priloga in tudi v zelenjavnih juhah. No, tudi surova koleraba je odlična za zdrave zobe.