Tega nikakor ne bi smeli početi, ko si naredite tetovažo

Tega nikakor ne bi smeli početi, ko si naredite tetovažo (foto: Profimedia) Profimedia
17. 8. 2021

Če želite, da telo dobro prenese tetoviranje, ne počnite naslednjega. 

Ko se trdno odločite, da si želite tetovaže, izberete mesto, kjer jo želite imeti in motiv, se prepričajte tudi, da boste dobro poskrbeli za okrevanje in da boste v studio prišli pripravljeni. 

Tega NE počnite: 

ALKOHOL, VOSKANJE, PORJAVITEV KOŽE

Čeprav bi pomislili, da se kozarec alkoholne pijače prileže pred tetoviranjem, saj vas opogumi, se mu raje izognite. Ne le, da telesu z uživanjem alkohola povzročite veliko nevšečnosti, tudi krvaveli boste bolj, česar pa ne želite. Poleg tega boste nerazsodni in morda kasneje obžalovali odločitev. 

Voskanje in porjavitev dražita kožo, ki bo kmalu izpostavljena prebadanju z iglami, kar bo za vas še bolj boleče. Poleg tega rahlo "raztegneta" kožo, in ko se skrči, vaša tetovaža ne bo več ista. 

Namesto tega obvezno spijte dovolj vode in nekaj prigriznite tik pred obiskom, saj boste s tem poskrbeli za uravnan krvni sladkor in se izognili vrtoglavicam, ki bi jih lahko povzročila bolečina. 

ZADRŽEVANJE SAPE

Veliko ljudi, ki se tetovirajo prvič, zadržuje sapo, kot to počnemo običajno, kadar nas kaj zaboli ali se prestrašimo. Pa to ni najbolj priporočljivo. Če se prisilite v enakomerno dihanje, boste bolj pri miru in s tem tetovatorju omogočili lažje in natančnejše delo. 

Enako velja za smeh. Verjamemo, da ste se hoteli sprostiti pod pritiskom, ki vas čaka, ko ste s seboj povabili prijatelja, a naj vas nikar ne spravi v smeh. Ne želite si večjega ali drugačnega tatuja samo zato, ker niste ostali pri miru. Povejte tetovatorju, kdaj potrebujete odmor. 

Profimedia

PO KONCU TAKOJ IZ STUDIA

Navdušeni in vzhičeni boste takoj hoteli pokazati svojo tetovažo svetu, a ne odidite iz studia kar takoj. Najprej dobro poslušajte navodila tetovatorja za okrevanje in vzdrževanje tatuja v prvih tednih, saj so nadvse pomembna. 

Če zaradi adrenalina in stresa ne boste pozorni na navodila, vzemite tudi list, na katerem je predpisana nega in kupite tisto mazilo, ki vam ga bo tetovator ponudil. Ne gre za stran vržen denar, saj je tudi njemu v interesu, da njegovo delo ostane nedotaknjeno in lepo ohranjeno. 

In čeprav boste komaj čakali, da snamete prevezo, tega ne storite prej, kot vam je bilo naročeno. Gre za vaše zdravje in podobo tetovaže, ki jo boste nosili celo življenje. 

Profimedia

UPORABA ODIŠAVLJENEGA LOSIJONA ALI OLJA ZA TELO

Ko snamete prevezo, vsaj 10 dni pazite, s čim boste mazali predel, kjer imate tetovažo. To naj nikakor ne bo losijon na osnovi olja ali takšen z vonjem po tropskem cvetju, saj boste zaprli pore in rahlo obarvali kožo. 

Izberite raje katerikoli ne odišavljen losijon, lahko takšen za občutljivo kožo. Seveda lahko kupite drage kreme za tetovaže, a tudi takšna preprosta krema bo imela enak učinek. Umivajte z vodo in milom, ki prav tako nima vonja. 

VEN BREZ KREME ZA SONČENJE

S tetovažo ali brez, kremo za sončenje vedno potrebujete, in to po celem telesu, kadar se odpravite ven. Bolj skrbni bodite poleti, a vsaj na obrazu in rokah sončno kremo uporabljajte skozi celo leto, saj je sonce prav tako škodljivo v drugih letnih časih. Na tatu pa nanesite še dodaten sloj kreme, saj zaradi sonca lahko zbledi. Ne bo škodovalo, če ga zakrijete z oblačili vsaj v prvih nekaj tednih. 

Vir: bustle
Značke: tatu tetovaža