Povezava med umom in telesom: Kako vaše misli vplivajo na vaš rezultat

Povezava med umom in telesom: Kako vaše misli vplivajo na vaš rezultat (foto: John Fornander | Unsplash) John Fornander | Unsplash
16. 8. 2021

Ne glede na to, kakšen cilj ste si zastavili in s katerim športom se ukvarjate, treba bo vložiti veliko truda oz. treninga, vendar nova raziskava, ki so jo opravili na Stanfordu, pravi ...

Če si boste poleg tega nekaj predstavljali in si prigovarjali, da lahko to tudi dosežete, vam bo takšno razmišljanje pomagalo do cilja.

V raziskavi, objavljeni v reviji Nature Human Behaviour, so se strokovnjaki osredotočili na gen, ki vpliva na zmogljivost pri vadbi. Se sliši zapleteno? Zdržite z nami do konca, raziskava namreč razkriva pomembno informacijo, ki bo pomagala tudi vam pri doseganju vaših novo zastavljenih ciljih.  

Tako so naredili ...

V sklopu raziskave so raziskovalci pri 116 posameznikih testirali variacije gena CREB1 (ki vpliva na zmogljivost).

Nato so udeleženci opravili test na tekalni stezi, pri katerem so tekli do popolne izčrpanosti.  Raziskovalci so izmerili:

  • hitrost, s katero so izločali strupeni ogljikov dioksid (CO2), ki se je nabral v krvi,
  • hkrati pa so izmerili tudi njihovo pljučno kapaciteto.

Udeležencem niso povedali ničesar o njihovem genu CREB1.

Po enem tednu ...

Teden dni pozneje so se udeleženci vrnili in prebrali individualni genetski test, ki so ga raziskovalci ustvarili prav zanje, hkrati so jim bili pojasnjeni še učinki variant gena na zmogljivost pri vadbi, vzdržljivost, kako težka je zanje vadba in kako se med njo počutijo.

V čem je trik?

Čeprav so raziskovalci poznali status gena pri posameznih udeležencih, so vsakomur izmed njih naključno dodelili visoko oziroma nizko genetsko tveganje za slabo zmogljivost pri vadbi.

Nato so udeleženci test na tekalni stezi opravili še enkrat, le da so zdaj "poznali" svojo vzdržljivost.

Tako so se raziskovalci prepričali, kakšen je dejanski učinek genskega tveganja pri zmožnostih vadbe, hkrati pa so izmeril, kako na rezultat vpliva dejstvo, da udeležnci poznajo gen in svojo zmogljivost. 

Rezultati so bili jasni

V primerjavi s prvim testom na tekalni stezi so posamezniki, ki so izvedeli, da imajo varianto gena, ki jo povezujejo s slabo zmogljivostjo, manj učinkovito izločali CO2 iz telesa, njihova pljučna kapaciteta je padla za 2 litra zraka na minuto, s tekom pa so prenehali 22 sekund prej.

Tisti, ki so mislili, da imajo visoko vzdržljivo obliko gena CREB1, so tekli 47 sekund dlje kot pri prvem testu, poleg tega pa so zdržali 67 sekund dlje, preden so poročali, da jim je vroče (v primerjavi z njihovim prejšnjim testom na tekalni stezi).

Povezava med umom in telesom

Naši psihološki procesi – vključno z miselnostjo, pričakovanji in prepričanji – se prepletajo s fiziološkim sistemom v našem telesu, zato lahko miselnost bistveno spremeni našo izkušnjo in funkcioniranje telesa. Prepričanje spremeni tisto, na kar se osredotočimo in kako to informacijo razumemo.

Zaključek

Je že res, da verjetno ne poznate statusa lastnega gena CREB1, vendar lahko že sama misel na to, da ste ste nagnjeni k slabim rezultatom pri telesni vadbi (morda vedno s težavo dohajate tekaške kolege ali pa ste iz družine, ki ni ravno blestela v športu), izjemno poslabša vaše dosežke.

Zato se manj osredotočajte na morebitne genetske predispozicije, ampak se raje posvetite tistemu, kar lahko sami storite za izboljšanje lastne učinkovitosti.

Lahko preizkusite nekaj strategij za izboljšanje miselnosti in učinkovitosti:

  • ponavljajte mantre,
  • razdelite vadbo oz. pot do cilja na manjše cilje, ki jih boste lahko dosegli (namesto da si zastavite ogromen cilj, ki ga ne boste zmogli doseči),
  • predvsem pa verjemite vase. Ker zmorete.

In zapomnite si, da smo si različni, zato morate najti tisto, kar ustreza vam.

Zdaj pa pogumno svojemu cilju naproti!

Vir: Runner's World
Preberite še:

 Foto: Unsplash, Profimedia