Kako preprečiti, da bi se na vašem vrtu znašle kače? Posadite eno izmed teh 3 rastlin, ki se jih izogibajo v širokem loku

23. 5. 2024
Deli
Nepričakovano srečanje s kačo lahko marsikomu nažene strah v kosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kače so predvsem zaradi svoje naravne vloge v zvezi s škodljivci lahko zelo koristne, toda ne glede na to dejstvo, ne spadajo med najbolj priljubljene živali, ki bi si jih želeli imeti v svoji neposredni bližini. 

Še zlasti pa ne v obliki nepričakovanega srečanja, ki lahko marsikomu nažene strah v kosti. Kljub temu pa še posebno v toplejših mesecih vendarle kdaj pa kdaj zaidejo tudi na dvorišča, vrtove in ostalo neposredno bližino prebivališč, če jim razmere to dovoljujejo. Kako jih od tega odvrniti?

Ne spreglejte:

Nekaj načinov, ki bodo odvrnile kače iz neposredne bližine vrta in okolice

Večina kač izbira mesta, ki so hladna, vlažna in temna, zato ni presenetljivo, da se rade skrijejo med hlode, deske, gosto grmovje ali v visoko travo. Če si ne želite kač v svoji neposredni bližini, je torej smiselno dobro urediti zunanje okolje v neposredni bližini bivališča, dvorišča in vrta.

1. Odstranite morebitna skrivališča za kače in glodalce

Zgoraj našteta temna in vlažna mesta so priljubljena izbira tudi za miši in različne glodavce, ki so hkrati izvrstna vaba za kače. Za zmanjšanje možnosti pojava kač v neposredni bližini vašega doma je med drugim priporočljivo odstraniti vsa morebitna skrivališča, tako za kače kot tudi njihov plen.  

2. Koristno je redno urejanje zunanje okolice

Da bo neposredna okolica in vrt manj vabljiva za kače je priporočljivo tudi redno kositi travo in urejati živo mejo, še zlasti tisto, ki raste blizu tal. V kolikor imate v bližini bivalnega prostora ali vrta tudi kakšno kamenje ali drva, le to zložite stran od neposredne bližine. Če zunaj hranite hrano za živali, poskrbite, da bo v zaprtih posodah, ko živali ne jedo.

3. Posadite rastline, ki odganjajo kače

V primeru, da je vaše dvorišče ali vrt vabljiv za kače, lahko posadite tudi nekaj rastlin, ki so znane po tem, da naravno odvrnejo kače, saj ne prenesejo njihovega vonja. Med njimi so predvsem ognjič, limonska trava in pelin.  

Prav tako boste kačje obiske preprečili z dodajanjem različnih materialov na vrt ali predele okrog prebivališča, po katerih kače težje drsijo. Lahko uporabite gramoz, borove storže in pesek. Ob rednem vrtnarjenju pa pazite, da boste odstranili tudi vse ostanke in plevel, saj je tudi to sicer predstavlja vabljivo vabo za kače. 

Vir: krstarica.com

Preverite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič