Trener Petra Prevca iskreno: "Če bi zavrtel čas nazaj, sem prepričan, da bi Peter to spremenil"

10. 2. 2024
Deli
Peter Prevc (foto: Profimedia)
Profimedia

Najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov Peter Prevc je nedavno naznanil svojo upokojitev, zdaj pa se je oglasil tudi eden od njegovih trenerjev.

Peter Prevc se je odločil, da letos v Planici konča svojo vrhunsko športno kariero. Z njegovo upokojitvijo se zapira prav posebno poglavje slovenskih smučarskih skokov, v katerem je pustil ogromen pečat. Novinarjem je povedal, da je o zaključku kariere razmišljal že zadnji dve leti, da pa je zdaj bilo srce tisto, ki mu je sporočilo, da je pravi čas za ta veliki korak zdaj le napočil, poroča portal Cosmopolitan.

Naš orel je na največjih tekmovanjih osvojil sedem kolajn, od tega eno zlato. Na olimpijskih igrah v Pekingu 2022 je bil skupaj z Uršo Bogataj, Niko Križnar in Timijem Zajcem najboljši na mešani ekipni tekmi.

Vrhunec njegove kariere predstavlja sezona svetovnega pokala 2015/16, v kateri je popravil številne mejnike. V njej je zbral 15 od svojih skupno 23 zmag v svetovnem pokalu, 22-krat je stal na stopničkah ter osvojil kar 2303 točke. Vse to so še vedno rekordne znamke v eni sezoni svetovnega pokala.

Trener Robert Hrgota ob boku Petra Prevc

Trener Robert Hrgota ob boku Petra Prevc

BOBO

Kako pa na njegovo slovo gleda glavni trener smučarskih skakalcev Robert Hrgota?

"Njegovo slovo smo prek pogovorov slutili že pred dvema letoma. Uradna naznanitev nas je vseeno presenetila, pa naj smo bili nanjo še tako pripravljeni," je najprej dejal Hrgota. "Že ko sem bil skakalec, nam je bil tudi starejšim vzor, saj je že pri mladih letih vedel, kaj si želi. Deloval je zelo umirjeno in nas učil, kako se stvari lahko sistematično lotiš pravilno in brez 'ihte'. Kot skakalec in kot trener imam na Petra le pozitivne spomine in o njem lahko govorim le dobro."

Hrgota ne skriva, da je bila zanj velika čast, da ga je lahko treniral, poroča portal Ekipa. "V njegovi karieri niti ni bilo veliko padcev. Že res, da se skozi prizmo njegove najboljše sezone vse druge zdijo slabe, saj je bila tista neponovljiva; to je bilo morda tisto, kar ga je najbolj bremenilo. Če bi zavrtel čas nazaj, sem prepričan, da bi Peter to spremenil in zmanjšal lastna pričakovanja," je dejal, nato pa še dodal: "Veseli me, da je težko biti njegov trener, saj je sam do sebe najbolj zahteven, to pa potem zahteva tudi od ljudi, ki delajo z njim. Če on od mene zahteva največ, lahko jaz enako zahtevam od njega, tako ženemo drug drugega naprej in le tako si lahko 15 sezon v vrhu svetovnega pokala."

Preberite več na Cosmopolitan.si