Neverjetna skrivnost iz vaše kuhinje: ta naravna sestavina zagotovo odžene polže z vrta (ja, tudi vi jo imate doma!)

28. 5. 2024
Deli
Neverjetna skrivnost iz vaše kuhinje: ta naravna sestavina zagotovo odžene polže z vrta (ja, tudi vi jo imate doma!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Imate tudi vi letos na vrtu ogromno polžev? To je naravna sestavina iz domače kuhinje, ki vam bo še kako pomagala v bitki z njimi.

Se tudi v letos na vrtu srečujete s prav posebno nadlogo? Številni poročajo, da je polžev letos več kot v preteklosti in da so posledično tudi zelo nadležni. Vas zanima, kako jih učinkovito odgnati?

Ne spreglejte

V domači kuhinji se skrivajo številne sestavine, ki so lahko uporabne tudi zunaj nje. V preteklosti smo že večkrat pisali o izjemnih lastnostih kuhinjske soli, kisa in vsestranske sode bikarbone. Tokrat se bomo posvetili kavi, ki ni le učinkovita proti komarjem, ampak prav tako pomaga pri odganjanju polžev.

Profimedia

Najbolj koristna je kavna usedlina, ki ostane po kuhanju kave. Kako jo uporabiti? "Okrog sadik solate, zelja, fižola in drugih vrtnin oblikujte obroč iz tekoče kavne usedline, ki bo preprečeval dostop požrešnim polžem. Kofein namreč vpliva na njihov živčni sistem in se mu zato izogibajo," pojasnjujejo strokovnjaki na spletni strani Zeleni svet.

Poudarjajo tudi, da kavna usedlina najbolje deluje v suhem vremenu, saj dež oslabi njen učinek. Res je, da boste za takšno zaščito morali skuhati veliko kave, vendar je učinek zagotovljen, piše Metropolitan.si.

Profimedia

Poleg kave so za odganjanje polžev učinkovite tudi jajčne lupine. Kombinacija obeh metod bo še boljša. Zdrobljene (a ne preveč) jajčne lupine posujte po obroču okoli vrta. Te bodo ustvarile fizično oviro, ki jo polži ne bodo mogli prečkati. Podoben učinek lahko dosežete tudi s peskom.

Ste vedeli, da lahko zmanjšate populacijo polžev tudi s prilagojenim načinom zalivanja? "Zalivanje opravite v jutranjih urah, ko se polži umaknejo iz gredic. Tako se zemlja do večera osuši in se polži po njej ponoči težje premikajo," svetujejo v Zelenem svetu.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren