S turistično sezono se na Hrvaško vračajo tudi žeparji. V Splitu in Trogirju delajo veliko preglavic!

27. 4. 2024
Deli

Tudi mali in veliki tatiči so ugotovili, da se je turistična predsezona v Splitu dodobra razgrela, piše Slobodna Dalmacija. 

Potem ko je bil problem žeparjev po pričevanju splitskih turističnih vodnikov za nekaj sezon odpravljen, se je znova pojavil in povzroča preglavice turistom in njihovim vodnikom.

Preberite še:

Znana hrvaška restavracija vrača Michelinovo zvezdico: "Prinašala nam je samo težave in odganjala stare goste"

Že nekaj časa morajo turistični vodniki poleg truda, da skupinam gostov pokažejo lepote starega mestnega jedra Splita, vložiti dodatne napore v zaščito svojih strank pred dobro organiziranimi žeparji, ki prežijo na tuje denarnice.

"V zadnjem mesecu se je pojavilo več žepark, predvidevam, da gre za tujke, in problem z njimi se je stopnjeval. Obrniti smo se morali na policijo, ki nam je obljubila pomoč pri reševanju problema," je za Slobodno Dalmacijo povedal Ivo Luketa, predsednik Združenja turističnih vodnikov.

Zanimivo je, da žeparijo izključno ženske, katere pa seveda kordinira moški šef.

Zanimivo je, da žeparijo izključno ženske, katere pa seveda kordinira moški šef.

Profimedia

"Ne pretiravam, če rečem, da nam povzročajo preglavice. Moj kolega vodnik je pred kratkim moral na filipinsko veleposlaništvo v Zagrebu, ker je filipinski gost izgubil dokumente, ki so bili v njegovi ukradeni denarnici. Pogosteje izgine le denar, ker jih dokumenti tujcev ne zanimajo. Pred kratkim smo v parku našli dokumente korejskih turistov, ki so jih nezainteresirano vrgli tja, seveda pas o obdržali denar," je dodal.

Tudi Anita Birimiša, tajnica Društva turističnih vodičev je za medije povedala, da so na delu telo dobro zakrinkani kriminalci, ki se pojavijo v mestu kot drugi sezonski delavci. 

"Do nedavnega smo bili kot turistični vodniki v miru, zdaj pa je problem žeparjev v Splitu in Trogirju že precejšen. Pojavljajo se kot sezonski delavci, nato pa opravljajo delo žeparjev. Tako moteče je, da si ne upamo s skupinami v mesto, ne da bi jih prej opozorili, da pričakujejo poskuse žeparskih tatvin v središču mesta. Vidimo jih na pogostih mestih v mestu: Peristil, vhod v Podrume s rive, v Hrvojevi ulici, Cardo, Zlatna vrata."

Zanimivo je, da žeparijo izključno ženske, katere pa seveda kordinira moški šef. Zelo podobno se zadnje čase dogaja ttudi v Beogradu, kjer pa so meščani začeli žeparje snemati in objavljati na družbenih omrežjih, da jih ljudje hitreje prepoznajo.

Žeparjo so do svojih žrtev v večini vsaj tako prijazni, da jim vzamejo “le” denar, dokumente v denarnici pa pustijo na vidnem mestu, da jih oškoovanec lahko hitro najde.

Turistična (pred)sezona je čas povečane nevarnosti premoženjskih kaznivih dejanj. Resignirano bi lahko zaključili, da je neizogibna sestavina, ne samo hrvaškega, ampak vsega turizma. Zato se imenuje "turistični kriminal" v sklopu generalke. Gre predvsem za vlome in tatvine iz hotelskih sob, apartmajev, plaž, letovišč in drugih krajev, kjer so velike gneče. Zato vsem svetujemo previdnost, da bi bilo tovrstnih pojavov čim manj.

Preberite še: 

Kje se bomo letos kopali? Med najlepše na svetu so se uvrstile številne plaže pri nas in sosedih

🖉

 

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren