10 pogostih odločitev, ki jih bomo še dolgo obžalovali

10 pogostih odločitev, ki jih bomo še dolgo obžalovali (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2022

V življenju nam na pot večkrat stopijo stvari, ki jih v preteklosti nismo naredili. Tako nas življenje prisili, da ponovno razmislimo o svojih dejanjih in odločitvah. Obstajajo pa tudi odločitve, ki jih bomo verjetno še dolgo obžalovali.

Katere odločitve so tiste, ki jih boste zelo verjetno obžalovali:

1. Da niste začeli prej

Naj gre za službo, zdravo prehrano, šport, varčevanje ali sledenje svojim sanjam – vedno znova se bomo spraševali, zakaj tega nisem naredil/a prej. Zato prvi korak naredite danes in ta načrt ali željo prečrtajte s seznama.

2. Da ste rekli vsem(u) da

Ali kdaj pomislite na posledice svojega privoljenja? Če nenehno delamo stvari, ki jih v resnici ne želimo, razvrednotimo sebe, svoj čas … Naučite se reči 'ne' in živite svoje življenje, ne življenje nekoga drugega.

3. Da niste sledili svojemu srcu

Ali odločitev sprejmete, ker menite, da je tako prav ali zato, ker se v resnici bojite narediti isto, kar vas srce pravi? Poslušajte tudi svoje srce.

4. Da ste ves čas preveč skrbeli

Skrbi nas za naše življenje, finance, zdravje, skrbi nas za otroke in še kaj. Toliko skrbi, da tudi takrat, ko nimamo razloga za skrb, postanemo zaskrbljeni in trpimo zaradi tesnobe.

5. Da ste vztrajali v toksični zvezi

Čeprav globoko v sebi veste, nočete poslušati svojega notranjega glasu. Pa bi morali.

6. Da ste se podcenjevali

Mislite, da niste dovolj dobri? Zakaj? Verjemite, da že imate vse, kar potrebujete!

7. Da ste tlačili čustva

Potlačena čustva lahko postanejo breme, ki nas vlečejo navzdol. Vodijo lahko tudi do nihanj razpoloženja, žalosti, depresije, zavisti in jeze. Dovolite si čutiti tudi negativna čustva, a jih sprostite, ko pride pravi čas za to. Nato pojdite naprej.

8. Da niste potovali, ko ste imeli priložnost

Potovanja – fizična ali notranja (duhovna rast) – nas bogatijo in naredijo boljše ljudi. Toda pogosto rečemo, zdaj ni pravi čas. Potujte, ko se pokaže priložnost.

9. Da ste prehitro obupali

Najslabše, kar lahko storite, je, da se odrečete svojim ciljem. Rezultati vaših odločitev morda ne bodo vedno takšni, kot boste pričakovali. Vendar pojdite, delajte napake in se iz njih učite. In spet pojdite naprej. Ne obupajte pri stvareh, za katere veste, da jih boste kasneje obžalovali.

10. Da ste prelagali na jutri

Zdrava prehrana – po novem letu pa res začnem. Redno gibanje – v ponedeljek se lotim in potem bom čisto zares treniral/a trikrat na teden. In še kaj bi se našlo … Znano? Bo prelaganje na jutri situacijo olajšalo? Ne bo! Zato razmislite, kaj lahko naredite in spremenite danes.

Preverite še: