Ne znate reči 'ne'? Začnete lahko tako: 6 napotkov, kako se postaviti zase

Ne znate reči 'ne'? Začnete lahko tako: 6 napotkov, kako se postaviti zase (foto: Profimedia) Profimedia
19. 7. 2021

Ste sposobni reči 'ne', poskrbeti zase prav tako kot za druge, ste odločni in odkriti, a nikoli žaljivi? Ali vas je strah odločnosti in ne boste rekli 'ne', da bi se izognili konfliktom ter soočenjem, ki jih ne prenesete?

Ste kdaj pomislili na negativno plat prijaznosti? O tem smo pisali v članku 9 razlogov, zakaj je lahko nevarno, če ste (vedno) prijazni. Po mnenju strokovnjakov se namreč za tem prijaznim površjem lahko skrivajo psihološke nevarnosti.

To seveda ne pomeni, da ne bi smeli biti prijazni. Vendar obstaja bistvena razlika, če si življenje krojite na podlagi vrednost ali pa anksioznosti.
Življenje, ki ga krojijo vrednote ...

Vodijo prav vaše vrednote in prepričanje, kako se morate kot odrasla oseba vesti do drugih. Prijazni in uvidevni ste, zavedate se, da se na tem svetu vsi borimo, do drugih ste takšni, kot si želite, da bi bili drugi do vas. Tega ne počnete zato, ker je tako prav oziroma iz občutka krivde, temveč zato, ker vas vodi vaše življenjsko prepričanje.

Hkrati pa ste sposobni reči »ne«, zase poskrbite prav tako dobro kot za druge, znate biti odločni in odkriti, ne da bi bili ob tem agresivni in žaljivi. V življenju vam gre večinoma zelo dobro.

V življenju, ki ga kroji anksioznost, pa ...

Je prijaznost sredstvo za obvladovanje anksioznosti. Prijazno držo ste zavzeli, da bi se izognili konfliktom in soočenjem, ki jih ne prenesete, vodilo »srečen sem, če si srečen tudi ti« pa pomeni, da boste storili vse, da druga oseba ne bo nezadovoljna, ker ste zaradi njenega nezadovoljstva napeti.

Ne znate reči »ne«, ne postavite se zase, niste odkriti in odločni, ker vas je strah. Ne gre toliko za vrednote, kako je treba ravnati z ljudmi, temveč za psiholopko zaščito, da bi se obvarovali pred nevarnim svetom.

Poglejmo, kako se postaviti zase in se obvarovati pred nevarnim svetom.

Napočil je čas, da prenehate z avtomatskim obnašanjem in začnete sami sprejemati odločitve ter spremenite svoje obnašanje.

Začnete lahko tako:

1. Upočasnite in ugotovite, kako se v resnici počutite

Če ste ves čas prijazni, se verjetno sploh ne zavedate, kako se počutite.

Namesto da v službi vsakič, ko iščejo prostovoljce, dvignete roko, raje nekajkrat globoko vdihnite in se vprašajte, če vam je res do tega.

Isto velja za pregovarjanja s partnerjem: prenehajte z vnaprejšnjim sklepanjem kompromisov in ugotovite, kaj si v resnici želite. Če tega v tistem trenutku ne veste, počakajte in se še naprej sprašujte, kako se v resnici počutite: na neki točki boste to tudi ugotovili.

2. Vadite besedo »ne«

Že to, da ne boste dvignili roke, pomeni »ne«, ampak morate to vseeno početi bolj aktivno – tu gre za postavljanje meja.

Če so vas prosili, da postanite član odbora, da vodite organizacijo dogodka, nadomestite koga ..., pa si tega ne želite oz. ste prezaposleni in zelo dobro veste, da vam čas v resnici tega ne dopušča, recite »ne«. Še bolje, bodite proaktivni in ostalim povejte svoje mnenje, še preden vas vprašajo.

Če vam je soočenje iz oči v oči pretežko, pokličite ali pa napišite sporočilo. Samo opravite s tem.

3. Jeza naj vam služi kot informacija

Ko začutite jezo, razdraženost ali zamero, to uporabite kot informacijo, ki vam sporoča vaše potrebe, česa ne marate in kaj si želite. Potem to izrazite.

4. Trudite se, da boste bolj odkriti

Pri postavljanju meja gre v resnici za odkritost, ta pa je hkrati ključna tudi pri intimnosti. Zato prenehajte s površinskimi pogovori in poskusite s čim globljim – bližnjim zaupajte, kako se v resnici počutite, namesto da jim odgovorite z »v redu«.

Če vaš partner počne isto kot vi, pa težave pri besedni intimnosti in odkritosti izpostavite kot nekaj, kar morata oba izboljšati.

5. Svoje simptome uporabite kot orodje, ki vam bo povedalo, kdaj ste prekoračili svoje meje

Pretiravanja, izgorelosti in pasivno agresivnega vedenja nikar ne pometajte pod preprogo. Raje jih uporabite kot opozorilo, da ste si spet naložili preveč in zanemarjate svoje potrebe.

Zdaj ni čas samo za opravičila in počitek, ampak se morate spet postaviti zase.

6. Uprite se kritičnemu glasu v sebi

Če boste poskušali s čimerkoli od zgoraj naštetega, se bo vašemu notranjemu kritičnemu glasu zmešalo. Mučil vas bo občutek krivde, skrbelo vas bo, da vas svet prezira in da vas čakajo grozote.

To so stvari, ki vas mučijo, kadar poskušate razbiti stare vzorce obnašanja. Nekajkrat globoko vdihnite, se potrepljajte po hrbtu in pogumno naprej.

Ste se zdaj pripravljeni odpovedati kančku svoje prijaznosti?

Preberite še: Če počnete kaj od tega, potem sabotirate svoje življenje! 

Preverite pa tudi: