10 tehnik, kako osrečiti samega sebe v nekaj sekundah

26. 12. 2023
Deli
Poiščite nekaj v dnevu, kar sproži občutek hvaležnosti. (foto: Profimedia)
Profimedia

Dihanja, nasmeh in drža telesa, z majhnimi stvarmi lahko vplivamo na svoje življenje in počutje.

Ste potrti? Nimate nobenega veselja in se vsako jutro komaj zvlečete iz postelje, da greste v službo in v nov dan?

 Za vas imamo 10 preprostih rešitev, kako se počutiti srečnejše v 30 sekundah ali manj - in vsaka tehnika temelji na najboljših razpoložljivih raziskavah. Toda najprej, kaj je sreča?

 Od vseh definicij sreče je naša najljubša opredelitev psihologa Tala Ben-Shaharja, ki jo določa kot »celotno izkušnjo užitka in smisla«. Res se zdi, da niti užitek niti smisel sama po sebi ne opišeta sreče povsem.

Potrebujete pomen, da bi vam dal občutek namena v življenju, in potrebujete užitek, da bi vam dal občutek veselja ali dobrega počutja v tem trenutku. Če želite biti srečnejši, samo dodajte užitek ali smisel svojemu življenju (ob predpostavki, da vaši užitki ali nameni ne škodijo vam ali drugi osebi).

Preberite še: 

 
 

 Odkrili boste, da ne boste le srečnejši v tem trenutku, temveč boste tudi povečali svojo sposobnost biti srečnejši v prihodnosti. Naslednji ojačevalci sreče bodo v hipu povečali vaš takojšnji občutek ugodja ali občutek smisla vašega življenja ali oboje.

 Ne potrebujete druge osebe, ki bi vam pomagala, tehnike pa lahko izvajate skoraj povsod - v službi, doma, na sprehodu, v avtu.

 Kako postati srečen v 30 sekundah ali manj

1. Zavestno dihanje

Enkrat globoko vdihnite. Samo en globok vdih lahko zmanjša vaš nagon »boj ali beg« in aktivira vaš način »počivaj in obnovi«. Imate še 15 sekund? Še enkrat globoko vdihnite. Počutili se boste še bolj zadovoljni.

2. Hvaležnost

Poiščite nekaj v dnevu, kar sproži občutek hvaležnosti. Imeli ste dober zajtrk, imate službo ali pa ste zjutraj uživali v branju časopisa. Za nekaj trenutkov vsrkajte ta občutek hvaležnosti. Zadrževanje pozitivne izkušnje vam ga pomaga vgraditi v možgane.

3. Kaj se vam slabega ni zgodilo?

Vzemite si čas, da cenite nekaj, kar se vam danes ni zgodilo. Nihče v vaši družini ni zbolel, niste imeli težav z avtomobilom in z nikomer se niste sprli. Ne pozabite imeti stvari v pravi perspektivi.

4. Nasmehnite se.

Številni ljudje mislijo, da je sreča nekaj, kar prihaja od znotraj navzven ali iz uma v naše vedenje. Toda sreča lahko pride tudi od zunaj navznoter ali iz vaših dejanj v vaš um. Namerna odločitev za nasmeh na primer dejansko spodbudi procese, ki povzročajo srečo, kot je opisano tukaj.

5. Označite čustva

Jezna. Nemočna. Žalostna. Zaskrbljena. Samo označevanje čustev vam lahko olajša trpljenje. Če prilepite nalepko, se dejavnost preusmeri s čustvenega dela vaših možganov na miselni del, zaradi česar vas manj boli in imate večji nadzor.

6. Slaba drža lahko povzroči negativna čustvena stanja.

Študije kažejo, da so zgrbljeni ljudje v primerjavi s tistimi s pokončno držo bolj slabe volje, imajo slabšo samopodobo in manjšo samozavest. Poravnano sedenje lahko povzroči pozitivna čustvena stanja - občutek samozavesti in srečnejše razpoloženje. Dobra drža pomaga tudi pri vašem fizičnem počutju in preprečuje številne težave z vratom, rameni in hrbtom. Če želite izboljšati svoje razpoloženje, potegnite telo navzgor. Počutili se boste srečnejši.

7. Cenite majhne užitke

Avtor in bloger Psychology Today Rick Hanson v svoji knjigi Hardwiring Happiness piše o koristih »vzemanja dobrega« za zdravje in srečo. Priporoča, da cenite malenkosti, pri čemer ugotavlja: »Večina priložnosti za dobro izkušnjo pride z malo pompa. Konec je delovnega dne, telefon deluje, imate prijatelja.« Za najboljše rezultate postavite prijetne predmete, misli in ljudi v ospredje svojega zavedanja. Pet sekund ali več se zadržite pri dobri izkušnji, da ji dovolite, da se potopi v vas. Raven vaše sreče se bo vztrajno višala.

8. Cenite se

Pomislite na eno stvar, ki ste jo danes že dosegli ali dobro opravili - začetek projekta, telefonski klic ali celo iskren pogovor s kolegom, ki se je dobro končal. Če se opozorite na svoje prednosti, se vam bo razpoloženje izboljšalo.

9. Ni vse negativno

Če doživite neuspeh, ali lahko tudi v tem najdete nekaj dobrega? Začnite o nazadovanju razmišljati kot o izzivu, in ne kot o neuspehu. To bi moralo trajati pet sekund ali manj. V preostalih 25 sekundah začnite razmišljati, kako naprej.


10. Fotografijo na namizjunaj vas spomni na lepe stvari

Fotografija družine, najlepše potovanje ali najljubši izrek lahko spodbuja trenutke sreče. Vzemite si mikroodmor in uživajte v fotografiji, ki je lahko spodbudna za vaše zdravje z znižanjem stresa in krvnega tlaka, pa tudi dvigom občutka sreče. Da se ne boste preveč navadili na neko fotografijo, jo občasno spremenite.

Preberite še: Osamljenost je bolj nevarna kot onesnažen zrak!