10 znakov, da vzgajate izjemno nadarjenega otroka

10 znakov, da vzgajate izjemno nadarjenega otroka (foto: Profimedia) Profimedia
1. 4. 2021

Je vaš otrok pameten ali eden od intelektualne elite.

Vsi starši želijo verjeti, da so njihovi otroci edinstveni. In tudi so. Vsak otrok je poseben, je čudež – in ljubezen do otrok je posebna vrsta ljubezni. Toda nekaterim otrokom je usojeno, da postanejo naslednji veliki misleci.

Kako ugotoviti, ali je vaš malček oziroma malčica mali Einstein oziroma Marie Curie?

To opredeljevanje je seveda precej zapleteno in zahteva več kot le zanašanje na rezultate različnih testov. Mnogi strokovnjaki iščejo druge znake izjemne inteligence, ki jih ni mogoče izmeriti s testom, pravijo pri ameriškem združenje za nadarjene otroke.

No, med znaki, ki razkrivajo genija, so denimo naslednji:

1. Preskakovanje mejnikov

Prvi znaki, da morda vzgajate genija, se pojavijo zelo zgodaj v otrokovem življenju – preskakovanje mejnikov. Če razvojne mejnike dosega veliko pred pričakovanji, je lahko znak, da je vaš otrok pripravljen na težje izzive.

Še posebej jezikovno znanje. Veliko nadarjenih otrok ima zelo zgodaj precej obsežnejši besedni zaklad in uporabljajo zapletene stavke, pravi Eboni Hollier, dr. razvojno-vedenjske pediatrije.

2. Radi berejo

Profimedia

Tako kot Matilda, bistra heroina iz istoimenske knjige avtorja Roalda Dahla. Pri treh letih se je sama naučila brati in do svojih prvih šolskih dni prebrala že vse otroške knjige in zelo veliko knjig za odrasle.

Čudežni otroci so nenasitni bralci. Pogosto se naučijo brati veliko hitreje od svojih vrstnikov in bolj zgodaj. In resnično uživajo v branju.

3. So izjemno radovedni

Vsi otroci so radovedni in radi odkrivajo svet okoli sebe, toda mali geniji imajo resnično nenasitno radovednost.

Izvedeti želijo vse podrobnosti, vse o tem, kako stvari delujejo – od tega, s čim se prehranjujejo različni sesalci, do tega, kako natančno deluje toaster.

Nadarjeni otroci bodo s nenehnim postavljanjem vprašanj dali na preizkušnjo tudi potrpljenje staršev.

4. Zgodnje prepoznavanje vzorcev

Mali geniji začnejo zgodaj prepoznavati vzorce, vendar niso le preprosto barve ali oblike tisto, kar ujame njihovo pozornost.

Veliko lažje kot njihovi vrstniki vidijo tudi ponavljajoča vedenja, aktivnosti in dejanja, pravi dr. Niranjan Reddy. Opazijo vse, od tega, kateri avtobus pelje vsako jutro po zajtrku mimo hiše, do tega, koliko kock lahko pospravi na svoj tovornjak igračo.

So zelo dobri opazovalci in dobro si zapomnijo ključne informacije, pravi dr. Reddy.

5. Poznajo vse podrobnosti o svoji najljubši temi

Zlahka vam bo naštel znanstvena imena vseh dinozavrov ali pa vam bo razložil, kako delujejo posamezni deli avtomobilskega motorja.

Izjeno nadarjeni otroci bodo imeli pogosto poglobljeno znanje o določeni temi, področju, ki jih zanima.

Do približno 11 leta bo otrok izkazal strokovno znanje ali globoko razumevanje osnov na področju, ki se ga običajno lotijo samo odrasli, pišejo na strani Science Daily.

6. Raje so v družbi odraslih

Profimedia

Bodoči geniji se bodo morda težko povezali s svojimi vrstniki, ki imajo drugačne interese in sposobnosti, tudi v šoli se lahko pogosto dolgočasijo, saj so naloge in izzivi zanje prelahki.

Zato bodo zelo radi klepetali s starejšimi otroki in z odraslimi. Z odraslimi tudi brez težav sklepajo prijateljstva.

7. So zelo osredotočeni in vztrajni

Nadarjeni otroci so vztrajni – pri nalogah in navadah bodo vztrajali tako dolgo, dokler ne bodo tega obvladali.

Imajo resnično neverjetno vztrajnost. Ko dobijo nalogo, bodo brez predaha delali, dokler ne bodo dokončali. Tv, video igre in družbena omrežja ne zmotijo njihove pozornosti, zato lahko nalogo uspešno zaključijo, pravi Sunny Verma, ustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja Tutorbright.

8. So vodje

Zaradi svoje zrelosti in naravnih organizacijskih sposobnosti bodo številni postali vodje.

Dr. Verma pravi, da nadarjeni otroci običajno lahko prevzamejo odgovornost za iskanje najučinkovitejše rešitve. In vedno tudi iščejo načine, kako stvari izboljšati – kar je zaželena lastnost voditeljev, ne glede na starost. Zaradi te sposobnosti lahko običajno vodijo svoje vrstnike.

9. So izvirni

Profimedia

Pogost in izjemen znak, po katerem prepoznate zelo nadarjenega otroka – ne bo razumel le naprednega dela drugih temveč bo tudi sam ponudil svoje edinstvene in izvirne misli in pogled na težave in uganke.

V članku v reviji Creativity Post pišejo, da mali geniji vedno iščejo nove načine, kako pristopiti k težavam ali kako gledati na svet.

10. Niso popolni

Toda ne smemo pozabiti, da so tudi nadarjeni otroci le otroci in imajo svoje šibkosti.

Tudi nadarjeni otroci bodo še vedno delali napake, razumeli stvari narobe, se ne bodo ustrezno obnašali ali občasno ne bodo uspeli.

So izjemno nadarjeni, a to ne pomeni, da so izjemni pri vseh predmetih ali spretnostih. Morda bodo dobri v matematiki, glasba in športi pa se jim bodo zdeli zahtevni. Ključno je, da se otroku zagotovi usrezne možnosti za učenje in razvoj.

Vir: Reader's Digest
Preberite še: