16 stvari, ki jih boste v pozni starosti obžalovali

16 stvari, ki jih boste v pozni starosti obžalovali (foto: Profimedia) Profimedia
15. 8. 2017

Vsi bomo nekoč umrli, vendar še vedno preživimo dneve tako, kot da imamo neskončno veliko časa. Ko bežijo mimo in se ne spomnimo niti ene same podrobnosti, ki bi bila vredna naše pozornosti. Nekatere stvari bomo z gotovostjo obžalovali, če sedaj ne naredimo ničesar.

Katera dejanja nam bodo kasneje na obraz narisala obžalovanje?

1. Ne dovolite si, da se zaljubite. Včasih je misel, da bi se prepustili ljubezni, strašna, saj se bojite, da bi bili prizadeti ali zapuščeni. V pozni starosti pa se boste na gugalniku spominjali lepih dni, ki ste jih preživeli z ljubljenimi osebami in ne tistih, ki so v vas pustili praznino. Ne čakajte, prepustite se.

2. Niste izkoristili priložnosti za potovanje. Svet je velik in ima veliko skritih kotičkov, ki čakajo, da jih odkrijete. Potovanja so čudovit način za učenje o življenju in osebno rast.

3. Niste se učili tujih jezikov. Neznani jeziki vam dajo vpogled v novo kulturo in presenečeni boste, kaj vse lahko odkrijete. Če ste po končanem šolanju to opustili, razmislite o tečajih.

4. Bili ste preveč zaposleni, da bi si vzeli čas za svoje bližnje. Naj bo to družina, prijatelji, prijazni sosed … Natanko veste, komu ste dolžni hvala z velikimi črkami in koga se boste na koncu z veseljem spominjali.  

5. Spustili ste ljudi, ki so vam bili všeč. Nihče ne ve, kako bi se izteklo, a to, da niste niti poskusili, vam ne bo dalo spati.

6. Nikoli niste izpopolnili hobija. Najdite nekaj, v čemer uživate in se trudite biti najboljši. Zabavno bo tekmovati s prijatelji in čutili boste, da ste izpolnili enega izmed zastavljenih ciljev.

7. Jeste nezdravo hrano, ker za »pravo kosilo« danes nima nihče časa. Sčasoma vas bodo vsi hamburgerji s krompirčkom »ujeli«, kar boste opazili pri svojem zdravju.

8. Ne tvegate. Za dosego uspeha je potrebnega veliko truda in včasih tudi tveganja. Če odnehate, ker se bojite stopiti v neznano, boste zamudili veliko dobrih priložnosti.

9. Obdajate se s »strupenimi ljudmi«. Ljudje s katerimi se družite, definirajo, kdo ste. Če se v starosti želite s prijatelji smejati ob skodelici čaja, izberite takšne, ki bodo z vami potovali skozi življenje.

10. Čas ste preživeli v slabem razmerju. Zakaj bi vzdrževali nekaj, kar vas ne osrečuje? Kadar opazite, da je vaš trud zaman in ne morete ničesar popraviti ali spremeniti, razmislite o prekinitvi zveze, ki vas ne izpopolnjuje.

11. Izpustili ste mnogo zabav. Življenje ni ena sama zabava, a vsi zamujeni večeri, ko bi se lahko družili s prijatelji ob dobri glasbi, vam v starosti ne bodo dali miru.

12. Preveč časa živite v preteklosti in prihodnosti. Analiziranje napak in nenehno načrtovanje vsakega trenutka vam preprečuje, da bi živeli za ta trenutek in videli, kaj vse se vam ponuja na pladnju.

13. Niste pripravljeni dati vsega, ko je to potrebno. Morda ste utrujeni in nimate časa, a če se ne potrudite dati vsega od sebe, ne boste dobili tistega najboljšega, kar nudi življenje.

14. Iščete izgovore. Najbolj se boste kesali, da ste izgovore ponudili sami sebi. Ko boste spoznali, da si lažete že celo življenje, občutek ne bo prijeten.

15. Odločitev ne sprejemate sami. Za mnenje vedno sprašujete prijatelje in odločitve sprejmete na podlagi tega, kar mislijo drugi. Obžalovali boste, da se niste odločili tako, kot želite sami.

16. Niste dovolj jokali in se smejali. Ekstremnim čustvom se radi izognemo, vendar nas lahko veliko naučijo ali dogodek še bolj vtisnejo v spomin. Sprejmite dobro in slabo ter uživajte v vsem, kar imajo vaša čustva ponuditi.

Preberite tudi: