20 mitov o hujšanju, v katere morate nehati verjeti

20 mitov o hujšanju, v katere morate nehati verjeti (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2018

Različni smo. Morda je vaše telo eno izmed tistih, ki za hujšanje potrebuje več časa, in s tem ni nič narobe. Ne primerjajte se z drugimi. In prenehajte verjeti v teh 20 mitov o hujšanju.

Izguba kilogramov vedno pomeni izgubo maščobe

V primeru nenadne izgube telesne teže, še posebej čez noč, boste verjetno navdušeni, ker tako hitro hujšate. To še ne pomeni, da res izgubljate maščobo – gre samo za vodo.

Voda predstavlja dodatno težo, ki se drži tkiva, sklepov in prostora med celicami. Če zaužijemo preveč natrija, ali pa zaradi hormonskih spremememb, pride do porasta teže v vodi. Ta pa se tudi hitro zgubi (z vadbo ali pitjem navadne vode - naj zveni še tako nesmiselno), ker ni povezana z vnašanjem ali kurjenjem energijskega vnosa.

Maščobo lahko izgubite tudi v točno določenih predelih

Morda vas vaša stegna resnično skrbijo in bi jih radi takoj zmanjšali. Za vas imamo slabo novico: to ni mogoče. Na splošno lahko izgubite težo, če se boste pravilno prehranjevali in telovadili, a je težko napovedati, pri katerih predelih boste maščobo izgubili.

Telesa se med seboj razlikujejo, zato je z dieto nemogoče shujšati v samo določene predele. Drži pa, da telovadba krepi mišice, zato lahko v določenih predelih res postanete vitkejši.

Nočni obroki so prepovedani

Mnogi so mnenja, da zgodnji jutranji obroki pospešujejo metabolizem, pozni večerni obroki pa bodo negativno vplivali na obseg vašega pasu, ker boste potem spali, a je raziskava, objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition, pokazala, da ni tako.

Pozne obroke so, kot mnoge druge zmotne predstave o hrani, s tem povezovali, ker v poznih urah ponavadi uživamo nezdrave prigrizke – če restavracije z zdravo prehrano po polnoči niso odprte, določeni lokali, kjer strežejo pico, zagotovo so. Seveda so prigrizki v poznih nočnih urah dovoljeni, le potrudite se, da boste jedli zdravo.

Več: Kako bodo obroki po šesti oziroma osmi uri zvečer vplivali na pridobivanje telesne teže? 

Hitro shujšajte z očiščevalnim sokom

Očiščevalne sokove so oglaševali kot sredstvo za hitro hujšanje in razstrupljanje, čeprav je to daleč od resnice. Morda s tem res zmanjšate energijski vnos, a boste s tem hkrati zaužili tudi ogromno sladkorja v tekočini, kar lahko povzroči porast krvnega sladkorja in posledično pridobivanje telesne teže.

Poleg tega: telo začne funkcionirati v načinu ohranjevanja, ker ne ve, kdaj bo dobilo naslednji obrok. Čeprav bomo zaradi zmanjšanega energijskega vnosa shujšali, bomo izgubljene kilograme zaradi predolgega obdobja v tem stanju spet pridobili.

Drastično zmanjšanje vnosa kalorij vodi v hitro izgubo telesne teže

Z očiščevalnimi sokovi ne boste dobili dovolj dragocenih makrohranil. Če se boste lotili hitre diete z izjemno nizko energijsko vsebnostjo, pa s tem ne boste shujšali, temveč si boste precej škodili. Preveč goriva je ravno tako tvegano kot premalo goriva.

Veliko ljudi zmotno misli, da je uživanje kar najnižjega števila kalorij najboljša rešitev za hitro in opazno izgubljanje kilogramov. V resnici pa zaradi tovrstnega ravnanja ne boste trpeli samo za pomanjkanjem mnogih hranil, ker telo ne bo dobivalo dovolj hrane, temveč bo učinek na telesno težo ravno obraten.

Namesto omejevanja, kar vas bo pripeljalo do izgube mišične mase in slabše presnove, raje izberite zdrav dnevni vnos, poleg tega pa uživajte veliko svežega sadja, zelenjave, pustih beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov.

Edina možnost so shujševalne tablete oziroma operacija

Nekateri se v iskanju hitre rešitve zatečejo k nevarnim shujševalnim tabletam oziroma k zapletenim operacijam. Omenjene metode pa so lahko tvegane in ne privedejo vsakič do želenih rezultatov.

Shujševalne tablete so v najboljšem primeru neučinkovite, v najslabšem primeru pa celo zdravju škodljive: fentermin je denimo tipičen stimulant, povezan s tveganji, kot so nepravilen srčni ritem, povečan krvni tlak in celo napadi. Operacija, ki vključuje obvod želodca, je večinoma izjemno uspešna, a ni primerna za vsakogar. Prinaša tudi resna tveganja, denimo vnetje, krvne strdke in težave s pljuči oziroma dihanjem, poleg tega pa pacienti, pri katerih so opravili bariatrično operacijo, večinoma spet pridobijo telesno težo.

Zaključek: za hitro izgubo telesne teže se nikar ne zanašajte na shujševalne tablete oziroma bariatrično operacijo, razen če vam to predpiše oziroma priporoči zdravnik. Podobne rezultate boste dosegli tudi s spremembo življenjskega stila, denimo s pravilno prehrano, pitjem zadostne količine vode in telesno aktivnostjo.

Če boste opustili uživanje ogljikovih hidratov, boste hitreje shujšali

To je še ena izmed hitrih diet, ki se jih ljudje lotevajo, kadar si želijo hitro zhujšati. Ogljikovi hidrati veljajo za nekakšnega zlobneža, zato ljudje zmotno domnevajo, da se bodo zaradi njih zredili. V resnici to ne drži. Če boste iz prehrane izločili ogljikove hidrate, se boste v resnici zredili, ker ne boste uživali vlaknin, ki dokazano pomagajo pri hujšanju.

Preberite: 10 negativnih plati ketonske diete 

Če boste prenehali z uživanjem glutena, boste zagotovo shujšali

Veliko razlogov obstaja, zaradi katerih lahko gluten mirno črtate s seznama živil. Če imate celiakijo, morate to zagotovo storiti, lahko pa s tem poskusite tudi, če imate težave s ščitnico. Če nameravate uživanje glutena opustiti samo zato, ker bi radi shujšali, pa naj vam povemo - sendviče si lahko mirno še naprej pripravljate z najljubšim kruhom.

Črtanje glutena z jedilnika še ne pomeni tudi izgube telesne teže. Raje izločite predelano prehrano, denimo žitne kosmiče. Če boste uživali veliko zelenjave, pa boste tudi bolj učinkovito shujšali. Z drugimi besedami – raje dodajte še zelenjavo, bogato z vlakninami, pa bo rezultat zagotovo boljši kot z izločanjem.

Kilogramov se lahko znebite s telovadbo

Če razmišljate o večurnem teku na tekalni stezi ali skupinski vadbi na kolesu, ker bi radi hitro shujšali, s tem samo zapravljate čas in se brez razloga izčrpavate.

Ampak ne razumite narobe. Telovadba pripomore k izgubi telesne teže, pomemben dejavnik pri izgubljanju kilogramov pa je tudi prehrana. Če ne boste uredili prehrane, tudi ure teka ne bodo pomagale. Seveda ima vadba ogromno pozitivnih učinkov še na zdravje, ki niso povezani z izgubo telesne teže, z njo kar nadaljujte, le pretiravati ni treba.

Z znojenjem lahko izgubite maščobo

Nekateri ljudje si v želji po hitri izgubi telesne teže pomagajo tudi s savnami, da bi se bolj preznojili. Čeprav tehtnica pokaže nižjo številko, po vsej verjetnosti izgubljate samo vodo, ki jo boste s slanim obrokom oziroma kozarcem pijače spet pridobili. Poleg tega bo vaše telo dlje časa izpostavljeno višjim temperaturam, kar je lahko nevarno, zato se pred obiskom savne posvetujte z zdravnikom.

Izgubljeno težo boste spet pridobili

Star pregorov o hujšanju pravi takole: tako hitro, kot boste shujšali, boste težo spet pridobili. To v vseh primerih ne drži. Kadar izgubite par kilogramov, ki so bili posledica vode v telesu, jih boste seveda hitro spet pridobili, pri resnični izgubi teže pa se razlikujemo. Nekateri ljudje uvedejo manjše spremembe in hitro shujšajo, če so dosledni, pa novo težo tudi obdržijo. Zato nikar ne obupajte, če je za vami še posebej uspešen teden (ali dva).

Raje hujšajte počasi

Splošni nasveti pravijo, da je najbolje hujšati počasi in zmerno, a to ni nujno res. Avstralski raziskovalci so v sklopu raziskave iz leta 2014 preučevali dve skupini ljudi, ki so se držali shujševalne diete: udeleženci ene skupine so se držali hitrega, 12-tedenskega shujševalnega programa, tisti v drugi skupini pa 36-tedenskega, postopnega programa. Ko so udeležencci shujšali, so raziskovalci za vse uvedli enak program ohranjanja telesne teže in obe skupini sta se odrezali podobno. Tako so ugotovili, da med hitrim in počasnim hujšanjem ni razlike – oba načina sta enako učinkovita. Razlika je le med zdravim in nezdravim hujšanjem!

Vsakomur lahko uspe

S prijateljico sta se odločili, da se bosta hujšanja lotili skupaj: obe jesta enako hrano, izvajata enako vadbo in vsako noč odspita enako število ur. Njej je uspelo v enem tednu shujšati za kilogram, vi pa se trudite, da bi se kazalec na tehtnici sploh premaknil.

Situacija je zoprna, a povsem običajna, ker pri hujšanju ne gre le za vnašanje in izgubljanje kalorij. Različni smo – z različnim metabolizmom, hormoni in mišično maso – zato bodo nekateri z določenim načrtom uspeli, drugi pa ne.

Morda je vaše telo eno izmed tistih, ki počasneje izgublja telesno težo, s čimer ni nič narobe, zato bodite potrpežljivi, zaupajte v proces in se izogibajte razvadam, ki škodijo zdravju in redijo.

Z jedilnika črtajte jajčni rumenjak, pa boste shujšali

Jajčni beljak vsebuje manj kalorij kot rumenjak, a razmišljanje, da bi morali rumenjak povsem črtati z jedilnika, kljub temu velja za napačno. Če ga boste prevečkrat izločili, to ne bo dobro, ker boste s tem izpuščali ključne hranilni snovi, ki uničujejo maščobo, npr. holin.

Če preštevate kalorije, pa na vsaki dve oziroma tri jajca, ki jih zaužijeje, pojejte en rumenjak. Tako boste še naprej lahko naročali omlete iz jajčnega beljaka, hkrati pa boste dobili tudi vse zdrave hranilne snovi.

Preverite: Koliko jajc na dan je priporočljivo pojesti? 

Z uživanjem alkohola boste zavirali učinke diete

Če bi se radi znebili pivskega trebuščka, vam popivanje s kolegi ob vikendih oziroma pitje hladnih alkoholnih pijač nedvomno odsvetujemo. To seveda ne pomeni, da se morate alkoholu popolnoma odpovedati, vam pa priporočamo, da na teden spijete največ tri alkoholne pijače in se izogibate kaloričnim bombam, kot so margarite in sladki koktejli, polni kaloričnih sirupov.

Za hujšanje je primerna samo intenzivna vadba

Ni boljšega občutka kot to, ko se prepoteni odvlečete iz fitnesa z zavedanjem, da vas bo jutri vse bolelo. Obhaja vas poživljajoč občutek, da ste nekaj dosegli, in prav je tako. Ni pa treba, da vas vadba popolnoma uniči, da bi pripomogla k izgubi vaše telesne teže.

Manj intenzivne vaje so prav tako pomembne kot tiste intenzivnejše, ker v telesu znižujejo raven kortizola, stresnega hormona, ki je odgovoren za občutek lakote in pridobivanje tlesne teže. V sklopu raziskave, objavljene v reviji Obesity, so raziskovalci visoko raven kortizola povezali z nihajočo prekomerno telesno težo, zato si vzemite prav toliko časa za jogo kot za vadbo spinning.

Preverite: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola

Dietne pijače z mehurčki so primernejše

Že sama pijača z mehurčki velja za popolno nasprotje izgubljanju telesne teže. Ponavadi ima veliko kalorij in sladkorja, ogromno nepoznanih sestavin, dokazano pa pospešuje tudi metabolična obolenja, a se vam v kinu po tovrstnih pijačah in burgerjih vseeno pocedijo sline.

Seveda zato obstajajo dietne gazirane pijače, nikakor pa ne drži, da so boljše oziroma bolj zdrave od običajnih gaziranih pijač. Morda imajo res manjšo energijsko vrednost in sladkorja, so pa nadomestki še toliko hujši, in po raziskavi, objavljeni v reviji Canadian Medical Assocation Journal, so umetna sladila povezana z debelostjo, visokim krvnim tlakom, diabetesom ter boleznimi srca.

Skratka – opustite gazirane pijače in uživajte tiste, ki so res zdrave.

Kakšen dan lahko malce pogoljufate

Če se držite diete, se tu in tam lahko malce pregrešite, strokovnjaki tovrstno nagrajevanje celo vzpodbujajo. Nikakor pa se s hrano, ki ste se ji tako previdno izogibali, ne smete nažirate cel dan, ker boste s tem zaustavili hujšanje.

Namesto celega dne, posvečenega prepovedani hrani, si raje privoščite posamezen obrok oziroma prigrizek, da ne boste povozili napredka, ki ste ga že naredili.

Izogibajte se maščobam

Če si želite biti vitki in v formi, se morate izogibati hrani, ki vsebuje veliko maščob. Kar pa ne pomeni, da so vse maščobe enake. Seveda se morate izogibati hitri prehrani in mastnim obrokom, ki vsebujejo ogromno nasičenih oziroma (kar je še huje) trans maščobnih kislin, hkrati pa strokovnjaki svetujejo, da v dnevni obrok vsekakor vključite denimo maslo iz oreščkov in avokado.

Zdrave maščobe so nadvse koristne za možgane in kožo, delujejo protivnetno, hkrati pa vzpodbujajo občutek sitosti in pospešujejo hujšanje. Oreščki, maslo iz oreščkov, avokado, zdravo olje in ribe, bogate z maščobami, so izjemno nasitni, zato boste tako manj lačni, hkrati pa boste zaužili manj kalorij. Brez slabe vesti si privoščite toast z avokadom.

Rezultati bodo takojšnji

Storili ste vse, da bi shujšali: opustili ste hitro prehrano, oborožili ste se z zdravo zelenjavo in pustim mesom, po nasvete o prehrani pa ste se obrnili na spletno stran o zdravi prehrani.

Kljub temu se kazalec na tehtnici ni premaknil. Razlog se skriva v tem, da smo si različni. Čeprav skušajo nekateri razlog za hujšanje pripisati znanosti o preštevanju kalorij, pa je človeško telo precej bolj kompleksno. Vsi se med seboj razlikujemo po metabolizmu, hormonih, vplivih okolja in morebitnih zdravstvenih težavah, ki lahko vplivajo na to, koliko kilogramov bomo izgubili. Zato rezultati zahtevajo čas, kar pa ne pomeni, da do njih ne bo prišlo.

Biti morate vztrajni in potrpežljivi, dokler se kazalec na tehtnici ne premakne, zato ne pričakujte takojšnjih rezultatov, ko se boste lotili zdrave prehrane.

Značke: hujšanje