28. (tradicionalna) čistilna akcija Blejskega jezera: odstranjevali bodo tudi invazivno tujerodno školjko trikotničarko

28. (tradicionalna) čistilna akcija Blejskega jezera: odstranjevali bodo tudi invazivno tujerodno školjko trikotničarko (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2021

V želji, da bi ohranili Blejsko jezero in njegovo okolico čim bolj čisto, bodo tudi letos potapljači organizirali čistilno akcijo ter pripomogli k ohranjanju tega izredno občutljivega vodnega ekosistema, čigar stanje je v veliki meri odvisno od človekovih dejavnosti.

Društvo za podvodne aktivnosti Bled (DPD Bled) v soboto, 22. maja 2021, organizira zdaj že 28. tradicionalno čistilno akcijo Blejskega jezera in njegove okolice.

Blejsko jezero z znamenitim otočkom pritegne številne obiskovalce, obenem pa tudi nepravilno odvržene odpadke. Kot pravijo Ekologi brez meja, je poleg preventive ključnega pomena, da odpadke iz narave odstranimo s čiščenjem, saj plastika v vodi razpada na vedno manjše delce. Slednji vstopajo v vodni krog in našo prehrano, pri procesu pa se sproščajo tudi metan in drugi toplogredni plini. Prav tako pa ima plastično onesnaževanje pogubne posledice za mnoge živalske vrste, saj so kemikalije, ki so pogosto uporabljene v plastični embalaži za enkratno uporabo, povezane z mnogimi zdravstvenimi težavami in obolenji.

Promocijski material

Med akcijo bodo poleg odpadkov iz jezera odstranjevali tudi invazivno tujerodno školjko trikotničarko, ki prihaja iz kaspijskega vodnega bazena. »Gre za invazivno vrsto, ki nima naravnega sovražnika, zaradi česar zelo hitro razvija, njeno odstranjevanje pa je ključnega pomena za uravnoteženost jezerskega ekosistema,« pravi Marko Gajić iz DPD Bled.

Čiščenje Blejskega jezera in njegove okolice organizira Društvo za podvodne aktivnost Bled pod okriljem Slovenske potapljaške zveze v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in Infrastrukturo Bled. Pri čiščenju bodo sodelovali tudi blejski gasilci, podvodna reševalna služba Bled, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), podžupan Bleda Jaka Bassanese ter igralec in voditelj Nik Škrlec.

Promocijski material