3 najpogostejše napake, ki sabotirajo vaš shujševalni načrt

3 najpogostejše napake, ki sabotirajo vaš shujševalni načrt (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2013

Ko se odločite za tako korenito spremembo, kot je izguba telesne teže in oblikovanje telesa, je treba delati z glavo. Težko je doseči cilj, če vaša miselnost vodi ravno v nasprotno smer, kajne?

1. najpogostejša napaka

Beseda AMPAK

Eden največjih izzivov – zamenjati negativne misli s pozitivnimi in se znebiti izgovorov.

Kadarkoli v stavku uporabite besedo 'ampak', vse, kar je bilo izrečenega pred tem, izgubi svoj pomen. Beseda 'ampak' je pravzaprav pokazatelj, da vaše misli niso usmerjene tja, kamor bi morale biti – k cilju.

Prenehajte torej uporabljati besede, ki sabotirajo vaš napredek. Osredotočite se na besedi 'in' ali 'nekako' in tako na preprost način prekinite z izgovori.

"Danes moram na telovadbo, ampak ne vem, če mi bo uspelo" zamenjajate z "Danes moram na telovadbo, nekako mi bo že uspelo."

Še bolje – pogosteje uporabljajte besedo 'bom'. Ko boste enkrat zamenjali ta vzorec, bo pot do cilja veliko lažja.

Podobno je z besedami 'ne smeš' ali 'ni dobro'. O tem več v prispevku Besede, ki pomagajo pri hujšanju.

2. najpogostejša napaka

Na pot ste se podali sami

Študija iz leta 1999, opravljena v Pennsylvaniji, je pokazala, da je lahko trening v manjši skupini celo učinkovitejši, kot trening ena na ena. Hkrati se je izkazalo, da posamezniki bolj verjetno na novo pridobljeno težo tudi ohranijo.

Gre za preprost razlog - razumevanje, podpora in spodbuda. To je še posebej pomembno, če ste se hujšanja lotili že kdaj prej, a neuspešno.

Ko se posameznik odloči za takšen cilj, potrebuje okoli sebe ljudi, ki razumejo, ki so pripravljeni poslušati o dobrih in slabih trenutkih, ki spodbujajo in se na koncu uspeha prav tako veselijo, kot tisti, ki se je podal na 'trnovo pot'.

3. najpogostejša napaka

Ne sledite

Priskrbite si dnevnik in natančno ter dosledno beležite obroke in treninge. Tako boste hitro ugotovili, kje vse so še potrebne spremembe, te spremembe lažje vpeljali v svoje življenje in hitreje dosegli cilj.

Sledenje napredku je najboljša motivacija.

Foto: profimedia.si