3 nezdravi odzivi na stres (in kako jih spremeniti)

3 nezdravi odzivi na stres (in kako jih spremeniti) (foto: profimedia) profimedia
3. 8. 2019

Se pravilno odzivate na stres? Preverite znake in ugotovite, kako bi lahko to popravili in zmanjšali negativne posledice, ki jih prinaša stresno življenje. 

Obstaja več načinov, kako se boriti s stresom, v splošnem pa se delijo na dva: pravilni in napačni mehanizmi, s katerimi se želimo znebiti napetosti. Katere ste izbrali?

Tu je nekaj napačnih mehanizmov, s katerimi si povzročate škodo, pa tudi nasveti, kako lahko to spremenite. 
Zalaganje s hitro hrano 

Že dolgo tega ste zanemarili kuhanje obrokov doma. Kdo sploh ima čas za to? Pa tudi če si občasno kaj pripravite, še vedno veliko obrokov jeste zunaj. Kadar ste pod stresom, jeste. Odpravite se po hitro hrano za seboj, kos pice ali zavijete v pekarno. Sami tega morda ne boste opazili, zato povprašajte prijatelje. Razmislite: kdaj najraje grizljate čokoladen mafin ali si privoščite hamburger? Če je odgovor po napornem sestanku in v dneh, ko imate kopico dela, je to vaš nezdrav obrambni mehanizem proti stresu. Odvečni kilogrami so se pričeli nabirati, prav tako se bo slaba prehrana začela poznati na visokem holesterolu in pritisku. 

  • Kaj lahko storite drugače?

V roke vzemite koledar in označite dni, ko lahko jeste zunaj. To naj bodo na primer dnevi, ko imate zmenek, boste pozno prišli domov ali vam je všeč meni določene restavracije. Ni potrebe, da si obrok v restavraciji privoščite čisto vsak teden. Ostale dni jejte doma pripravljeno hrano (da, tudi malico). Ko boste prosti, pripravite več prilog in delov obrokov, tako da jih boste kasneje le pogreli in dodali nekaj majhnega. Omislite si škatlo, v kateri boste odslej nosili malico in s seznama opravkov črtajte obisk pekarne. 

Preveč ali premalo spanja

Spanje vam omogoča izhod iz težav, ki vas trenutno pestijo. Zato si ga v večjih količinah privoščite tudi podnevi, zjutraj pa radi poležite dlje. Nekateri se nagibajo v drugo skrajnost, saj zaradi premlevanja problemov ne morejo spati in postanejo odvisni od kofeina, ki jih drži pokonci. V vsakem primeru bodo težave še vedno tu, ko se prebudite. Ubrati boste morali drugačno pot. 

  • Kaj lahko storite drugače? 

Morali se boste pričeti soočati s svojimi problemi. In to sproti, saj se drugače nakopičijo v nepregledno, zastrašujočo goro, ki je ne morete obvladati sami. Predvsem pa morate kmalu vzpostaviti dober spalni ritem, ki vam bo dal dovolj energije, da boste lahko vse postorili čez dan in zvečer brezskrbno legli k počitku. Držite se ga tudi čez vikend. Pomagalo bo, če se vsaj pol ure pred spanjem odklopite od elektronskih naprav in ustvarite mirno okolje, ki bo namenjeno zgolj počitku. 

Kaznovanje

Nekateri se s stresom spopadajo tako, da se kaznujejo - za vse, kar bi lahko storili, pa niso, za vse kar so storili narobe, za vse pretekle napake … Razlog pravzaprav ni pomemben in ga najdejo vedno, ko se ozrejo v preteklost. Zato so nesamozavestni, imajo slabo samopodobo ali celo zapadejo v depresijo, anoreksijo in druge motnje. Če ste se v tem prepoznali, morate takoj prenehati in poiskati pomoč. 

  • Kaj lahko storite drugače?

Pri kaznovanju ne bo lahko uiti iz začaranega kroga in posvojiti bolj zdrav mehanizem za spopadanje s stresom. Verjetno boste potrebovali vsaj pomoč prijatelja, po potrebi celo strokovnjaka. Potrebnega bo veliko dela, na primer grajenja samozavesti in izboljševanja samopodobe, vendar se bo vse poplačalo, ko boste končno začeli obvladovati svoje življenje.