25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

30 zdravih in preprostih navad, ki jih lahko osvojite v prihodnjem letu

30 zdravih in preprostih navad, ki jih lahko osvojite v prihodnjem letu (foto: profimedia) profimedia
23. 12. 2018

Nekatere navade vam bodo vzele le nekaj sekund in kmalu postale del vašega vsakdana.

1. Raje se odpravite ven kot v telovadnico. Drži, da včasih zaradi vremenskih razmer vadbe ne morete opraviti zunaj, kadar se vam ponudi priložnost, pa se raje odpravite na prosto. Izognili se boste gneči v fitnesu pa tudi virusom, ki pretijo na vas na javnih prostorih.

2. Izberite stopnice namesto dvigala. Veliko lažje boste zdržali večje pritiske, če tudi v dan vnesete veliko gibanja.

3. Urnik treningov naredite tako, da boste vsaj enkrat mesečno preizkusili drugo vadbo. Raznolikost gibanja bo poskrbela, da boste napredovali na vseh področjih.

4. Privoščite si kavo brez sladkorja ali ga začnite stopnjevati, da boste postopoma pili nesladkano kavo. Če ste sladkosnedi, ji raje dodajte cimet. Že s to majhno navado boste iz dneva izključili kar nekaj odvečnega sladkorja.

5. Manj časa preživite ob pametnem telefonu. Določite si uro ali dve, ko ga ne boste uporabljali in ga pospravite v torbo. Nato preglejte sporočila, klice in vse ostalo ter ga ponovno pospravite.

6. Na delovnem mestu, v avtu ali doma hranite zdrave prigrizke, ki jih boste počasi zamenjali s čokolado, čipsom in piškoti.

7. Redno se hidrirajte. Pri tem vam lahko pomaga steklenica, ki vam bo všeč in jo boste lahko nosili s seboj. Skrajni čas, da pišete božičku.

8. Preden se boste negativno odzvali na situacijo, boste vdihnili in šteli do pet. Ni vredno stresati svoje jeze vsepovprek in kasneje obžalovati svojih besed.

9. Prenehajte se družiti z ljudmi, ki opravljajo, negativno razmišljajo in iz vas ne izvlečejo nič dobrega. Ste skupek petih oseb, s katerimi preživite največ časa. Izberite pametno.

10. Določite število treningov, ki jih boste opravili v prihodnjem letu. Tako boste manj verjetno izpustili vadbo, saj si boste želeli priti bližje končni številki.

11. Ne bodite prestrogi do sebe, ko ne boste dosegali rezultatov, ki si jih želite. Vsi imamo včasih slab dan ali teden, potem pa se spet obrne na bolje.

12. Pred vadbo si privoščite prigrizek, na primer beljakovinski smuti.

13. Na vsake toliko si privoščite pripomoček za vadbo, ki vas bo spodbudil k odhodu v naravo ali telovadnico. Lahko ga štejete kot nagrado za trdo delo.

14. Pri večjem obroku skušajte napolniti vsaj polovico krožnika z zelenjavo. To boste kmalu počeli podzavestno.

15. Najdite vsaj en hobi, ki ga boste opravljali sami. To ne pomeni, da nimate prijateljev, ampak da znate čas kvalitetno preživljati tudi v svoji družbi.

16. Sobo očistite elektronskih naprav. Če se le da, naj bo spalnica namenjena zgolj spanju, zato potrebujete tudi novo budilko, saj telefon ni vabljen k nočnemu počitku.

17. Obljubite si, da se boste z vsemi prepirali racionalno. Drugi osebi boste dovolili razložiti svoja stališča, poslušali boste drugo mnenje in tu pa tam sklenili kompromis.

18. Na mesec preberite vsaj eno knjigo. Ni tako težko, saj lahko nekaj strani preberete že zjutraj pred odhodom v službo, na avtobusu, med odmorom za malico, ko čakate v vrsti, pred spanjem …

19. Iz vsake situacije skušajte potegniti nekaj dobrega. To ne bo vedno lahko, a ko se boste pomirili, boste ugotovili, da ni bilo vse zaman.

20. Uredite spalni ritem enkrat za vselej. Celodnevna utrujenost, pomanjkanje zbranosti in slabo razpoloženje  so že dolgo iz mode.

21. Zares pričnite s pisanjem dnevnika vadbe. Čeprav se vam morda zdi smešno, boste kmalu opazili, kdaj ste dobro razpoloženi za vadbo in kdaj slabše, kaj vpliva na vas, kako pogosto telovadite ...

22. Obljubite si, da se boste naučili narediti pravilno skleco, plank ali drugo vajo, ki vam povzroča težave. Tu boste potrebovali pomoč trenerja.

23. Prijavite se  na vsaj en športni dogodek oziroma skušajte preseči število prejšnjega leta.

24. Vaš zamrzovalnik naj bo vedno založen s hrano, ki ste jo pripravili sami. Ko ne bo časa za kuhanje, boste iz njega lahko vzeli eno od zelenjavnih juh in vseeno imeli zdrav obrok.

25. Vlagajte v odnose in se trudite izboljšati komunikacijo z osebami, ki se jim v tem letu niste posvečali dovolj.

26. Uživajte v hrani. Dobro prežvečite in okušajte. S tem boste preprečili prenajedanje.

27. V rokovnik vsak teden uvrstite čas zase. Naj bo to le nekaj ur ali cel dan, odvisno od vašega počutja. S tem boste poskrbeli, da stres ne bo prevladoval v vašem življenju.

28. Umivanju zob posvetite več časa in jih večkrat znitkajte. Nihče si ne želi bolezni dlesni, ki lahko zelo ogrozijo vaše zdravje.

29. Na vadbo se boste pripravili prej. Že zvečer pripravite torbo in preglejte, kaj vas čaka.

30. Vsako jutro naredite predklon, vendar pazite na svojo gibljivost. Ne silite se čisto do tal, če tega trenutno ne zmorete. Počasi boste napredovali in iz dneva v dan postajali boljši.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri