4 navade, ki škodujejo bolj, kot si predstavljate

4 navade, ki škodujejo bolj, kot si predstavljate (foto: profimedia) profimedia
23. 5. 2019

Vsi vemo, da nam naslednje navade škodujejo, vendar se ne zavedamo, kako zelo. Morda vas prepričamo s podrobnejšo razlago, kaj se takrat pravzaprav dogaja v telesu.

Sončne opekline vsako leto

Na morje se odpravite le enkrat letno in vedno vas opeče sonce. Morda se radi sončite ali pa ne posvetite dovolj pozornosti zaščiti. Saj ni pomembno, tako ali tako se zgodi enkrat letno, kajne?

Škodo si naredite prav z vsako sončno opeklino, ne glede na to, kako pogosto se zgodi. Seveda si boste bolj škodovali, če rjav ten želite vzdrževati skozi vse leto in si zato privoščite še obiske solarija, vendar je zelo slabo tudi, ko iz morja pridete rdeči in opečeni. Sončenje uniči elastična vlakna, ki koži dajejo lep gladek videz. Vodi v zgodnje staranje kože, gube, pege in razbarvanost kože ter povečuje tveganje za raka. S sončenjem si prav tako ne boste ustvarili t. i. “varne rjave podlage”, zaradi katere kasneje ne bi bili opečeni. Kakršnakoli obarvanost kože zaradi sonca, predstavlja tveganje za zgoraj našteto in predvsem ni zdravo.

Zato si zagotovite kremo z visokim zaščitnim faktorjem, nosite pokrivalo in se zaščitite z majico oziroma drugače prekrite kožo, da ne bo neposredno izpostavljena močnemu soncu dlje časa.

Vedenje, ki vas vedno pusti jezne in v stresu

Kaj ima nesrečen življenjski slog opraviti z zdravjem? Pravzaprav zelo veliko. Ko ste v stresu, se sprostijo t. i. stresni hormoni, ki zvišajo krvni sladkor in pritisk, upočasnijo prebavo, zatrejo funkcije, ki niso nujne za življenje in vas spravijo v slabo voljo. Če bi stres občutili le izjemoma, bi bil odziv telesa dober, saj bi lahko hitro reagirali in se “rešili”, kar je tudi namen. Ko dlje časa živite negativno razpoloženi in to celo postane vaš slog, pa je telo nenehno pod stresom, kar pomeni, da se procesi ne morejo normalno izvajati.

To vodi v hrepenenje po hrani, ki vsebuje veliko sladkorja, tveganje za debelost in posledično diabetes ter srčne bolezni. Posledice so lahko veliko hujše, kot pričakujete, zato je pomembno, da najdete način, na katerega boste sprostili stres.

Poseganje po prigrizkih, ko niste lačni

Z nenehnim grizljanjem, tudi ko niste lačni, a potrebujete nekaj, kar bi prigriznili, telo izgubi naraven občutek za lakoto in sitost. To lahko vodi v kronično prenajedanje in kmalu v nezdrave odvečne kilograme. Zato imate večje tveganje za diabetes, srčne bolezni in nekatera druga zdravstvena stanja. Če skoraj vedno posežete po čem nezdravem, prikrajšate telo za hranljive snovi, ki bi jih zares potrebovalo.

Kako lahko to preprečite? Za začetek poslušajte svoje telo. Kadarkoli se namenite jesti, razmislite, ali ste zares lačni. Če niste, se zamotite s čim drugim. Najdite preproste ustvarjalne projekte, ki jih lahko delate tudi med gledanjem televizije ali pogovorom po telefonu. Kadar si zares zaželite prigrizka in boste z njim pregnali lakoto, pa posezite po čem zdravem, na primer po sadju ali oreščkih. S tem boste lažje nadzorovali količino prigrizkov in se izognili padcem energije sredi dneva, ki se zgodijo zaradi slane ali hitre prehrane. Krvni sladkor se na hitro poviša, vendar hitro tudi upade, kar občutite kot zaspanost. Po hitri hrani vas bo zalila tudi vročica.

Gledanje televizije

Več časa kot namenite gledanju televizije, manj ste telesno aktivni. Čas se iz dneva v dan podaljšuje in kmalu se na vašem telesu prikažejo maščobni obročki, na tehtnici pa nekaj dodatnih kilogramov. Izpostavljeni ste boleznim, ki so povezane z debelostjo. Če bi namesto gledanja televizije čas porabili tako, da bi se ukvarjali s hobijem ali družili s prijatelji, boste poslabšali tudi mentalno zdravje, ki se “razgiba” ob vsakem takšnem početju. Manj časa po vsej verjetnosti namenite tudi spanju in telo prikrajšate za okrevanje in pripravo na nov dan.

Skušajte omejiti gledanje televizije tako, da vsak dan določite, koliko ur lahko presedite pred televizorjem. V preostanku časa razgibajte misli in telo s hobiji ter telesno aktivnostjo in se v posteljo odpravite dovolj zgodaj, da se boste zjutraj prebudili sveži in naspani.