4 primeri, ko vadba škoduje vaši koži

26. 7. 2017
Deli
4 primeri, ko vadba škoduje vaši koži (foto: Profimedia)
Profimedia

Ni skrivnost, da imamo od vadbe mnoge koristi. Na žalost nam lahko včasih povzroča tudi preglavice, še posebej, ko pridemo do kože.

Ne glede na to, kakšen tip kože imate, redno gibanje lahko povzroči akne in druge neprijetnosti.

1. Akne po telesu

Dovolj je že, da se morate boriti proti izbruhom mozoljev na obrazu, potem pa se jih nekaj pojavi še na hrbtu in ramenih. Da bi jih »napadli« ustrezno, morate razumeti, kako nastanejo. Akne se pojavijo, ko se odmrle kožne celice, umazanija ali olje ujamejo v prostoru brez kisika in ustvarijo bakterije, ki se hitro množijo. To povzroči vnetje v obliki rdečice in otekanja. Območje hrbta in prsnega koša prekriva večja koncentracija por in lojnic, zato se tam akne hitreje razvijejo. Potenje, draženje oblačil in drgnjenje zamašijo pore, zaradi česar nadležni izpuščaji nastanejo med vadbo.

Rešitev:

Najboljši način za boj proti aknam, preden se te pojavijo, je prha takoj po vadbi. Priporočljiva je tudi uporaba izdelkov, ki jih imate za čiščenje kože. Če nimate možnosti, da se umijete po končanem treningu, kožo obrišite z vlažilnimi robčki.

2. Izbruhi na čelu

Čelo je še posebej problematično področje, zlasti pri ljudeh, ki med vadbo uporabljajo trakove za lase, nosijo pokrivala ali čelade. Drgnjenje namreč spodbuja žleze lojnice, ki proizvedejo več olja, kot bi bilo potrebno.

Rešitev:

Najlažji način za preprečitev izbruhov mozoljev na čelu je, da se odrečete pokrivalom in vsemu, kar prekriva vaše čelo. Če to ni možno, pa poskrbite za naslednja dva ukrepa:

  1. Pred treningom očistite kožo (to še posebej velja za ženske, ki nosite ličila), da ustavite nadaljnje kopičenje umazanije.
  2. Po telovadbi obrišite obraz s čisto brisačo.

3. Suha koža

Ljudje, ki se redno gibljejo, običajno tudi večkrat stopijo pod prho. Pogosto in dolgotrajno prhanje z vročo vodo pa lahko izsuši kožo z odstranjevanjem naravnih olj. Ta težava je še posebej vidna pri plavalcih.

Rešitev:

Ne skrbite, ni se vam treba odpovedati vodi, da bi vaša koža postala mehkejša. Prhe omejite na 10 minut ali manj in uporabite hladno ali toplo vodo, izognite pa se vroči. Pomagata lahko tudi vlažilen gel za tuširanje ali mleko za telo.

4. Drgnjenje kože

Rdeče lise, ki jih dobite, ko se vaša koža med treningom drgne ob oblačila ali pripomočke za šport, vas prepričujejo, da se ni vredno truditi. Vendar lahko poskrbite tudi za to. Draženje kože zaradi trenja je bolj pogosto poleti, ko se tudi bolj potimo.

Rešitev:

Najpomembnejša in najbolj zanesljiva rešitev je, da vzdržujete kožo hladno in suho. Priporočljivo je, da vlažnih oblačil ne nosite dlje, kot je to potrebno in da izberete tkanine, ki dihajo. Ne oblecite bombažnih oblačil, ki vpijajo vlago in raje kot oprijeta oblačila izberite ohlapna.

 Preberite tudi: