5 lekcij, ki se jih naučimo kot starostniki (pa bi se jih morali že sedaj)

5 lekcij, ki se jih naučimo kot starostniki (pa bi se jih morali že sedaj) (foto: profimedia) profimedia
16. 6. 2019

Do nekaterih spoznanj pridemo šele v poznejših letih, ko je lep del življenja mimo in opazimo, kje smo ravnali narobe. Nekaj smo jih zbrali na kup, da ne boste čakali na pozno starost.

Do sebe bodite prijazni

Trudimo se, da bi se kar najbolj približali popolnosti, kar prepreči, da bi poskrbeli zase in si namenili kakšno lepo besedo. Ženemo se za cilji, ki morajo biti vedno višji in si ne dovolimo proslaviti zmag. Nikoli nismo dovolj dobri in namesto pohval vedno najdemo kritiko.

To počnemo tudi nezavedno, kar močno načne odnos do samega sebe. Prepričani smo, da si ne zaslužimo lepih stvari ali da bodo te prišle, ko se bomo dovolj potrudili.

Naučite se biti prijazni do sebe:

  • vzemite si dni zase in počnite, kar vas osrečuje
  • razvajajte se, ko je čas za sprostitev
  • odpustite si napake
  • bodite prizanesljivi do sebe
  • opomnite se na stvari, ki ste jih opravili odlično
Ne potrebujete toliko nadur

Verjetno smo bili vsi že kdaj primorani ostati v službi dlje, kot običajno ali pa smo delo prinesli domov. Tu in tam s tem ni nič narobe, ko se dogaja redno, pa bo pričelo puščati posledice na zdravju.

Preprečite izgorelost, zamujene priložnosti in propadle odnose tako, da ohranite zdravo ravnotežje med službo in vsem ostalim. Ne bo lahko, vendar pomislite drugače: kdo si v pozni starosti želi, da bi v mladosti več časa preživel v pisarni, kot s prijatelji in družino? Začnite ceniti prosti čas, trenutke z bližnjimi in izkoristite ponujene priložnosti.

Vsaka napaka je nova lekcija

Lažje reči kot storiti, kajne? Ko se znajdemo na dnu, je morda zadnja stvar ki jo takrat želimo, učenje lekcije. Vendar je življenje sestavljeno iz padcev in vzponov, zato se morate naučiti pobrati in s seboj odnesti novo izkušnjo. To vas bo naredilo močnejše, pametnejše, bolj razgledane in predvsem pripravljene na podobno situacijo. Takrat boste vedeli, kaj storiti. Ne dovolite, da strah ovira napredek in da zaradi njega ne boste nikoli tvegali.

Živite v sedanjem trenutku

Veliko časa preživimo v preteklosti, ob zamerah, napakah in drugih stvareh, ki nas držijo tam. S čustveno prtljago se boste težko premikali po svetu in se prepustili vsemu lepemu, kar vas čaka. Zato je zadnji čas, da razčistite s preteklostjo in se posvetite sedanjosti.

Po drugi strani so nekateri preveč časa zazrti v prihodnost. Vedno gradijo za nekoč v prihodnosti, delajo in vlagajo, ob tem pa zamujajo čudovite sedanje trenutke. Ne počnite tega, saj vam bo na stara leta žal, da niste izkoristili vsega, kar je prišlo mimo.

Dejanja govorijo glasneje kot besede

Česa se boste kasneje spominjali: obljub, ki ste jih dali ali tistega, kar ste storili?

Odgovor je jasen, zato prenehajte verjeti lažem drugih in nehajte govoriti - ne obljubljajte drugim in sebi, ampak to storite.

Tako si boste izpolnili želje, na primer vaše sanjsko potovanje, izobraževanje, ljubezen … In ne boste prekršili svojih obljub. Ko boste dejansko storili, kar si govorite že lep čas, boste lahko srečni vsak dan, saj vam ne bo potrebno čakati na pravi trenutek.