5 pravil, ki se jih pri vzgoji otrok drži Elon Musk

11. 7. 2022
Deli
5 pravil, ki se jih pri vzgoji otrok drži Elon Musk (foto: Profimedia)
Profimedia

Preverite, katerih pravil se pri vzgoji otrok drži eden najbogatejših ljudi na svetu.

Elon Musk je nedvomno ime, ki dviguje veliko prahu. Po medijih se največkrat govori o njegovih poslovnih odločitvah, dosežkih ter premoženju, veliko zanimanja pa vzbuja tudi njegovo družinsko življenje.

Musk vzbuja pozornost že zaradi poimenovanja svojih otrok (pred 2 leti je svojega otroka denimo poimenoval X AE A-XII), nedavno pa je javnost presenetila novica, da je Elon lani postal oče dvojčkoma, ki ju je rodila ena od njegovih sodelavk. Poslovnež je torej zdaj uradno oče devetih otrok.

Kakor vsi običajni starši, se tudi Musk pri vzgoji drži določenih pravil. Preverite, katerih.

Izobraževanje na spletu

Elonov pogled na izobraževanje je zelo nekonvencionalen. Lani je v enem od intervjujev dejal, da verjame, da so se njegovi otroci iz interneta naučili več kot kjer koli drugje. "Menim, da so se moji otroci večinoma izobraževali na YouTubu in Redditu. Seveda so imeli tudi pouk, a sodeč po količini časa, ki ga preživijo na spletu, se mi zdi, da večina njihovega izobraževanja prihaja od tam," je povedal.

Tudi v preteklosti je Musk odkrito kritiziral tradicionalno izobraževanje. Nekoč je izjavil, da je fakulteta samo kup nadležnih domačih nalog, znano pa je tudi, da od svojih zaposlenih v Tesli ne zahteva visokošolske izobrazbe. "Mislim, da so fakultete v bistvu namenjene zabavi in dokazovanju, da lahko zmoremo opraviti neke naloge, niso pa namenjene učenju," je dejal Musk na eni od konferenc leta 2020.

Več knjig kakor videoiger

Elonova ljubezen do videoiger v otroštvu mu je pomagala razviti strast do programiranja, kar mu zelo dobro služi na karierni poti. Nobeno presenečenje ni, da so tudi njegovi otroci danes pravi navdušenci nad videoigrami. Kljub temu, da milijarder na splošno podpira svoje otroke, da se poglobijo v hobije, ki jih imajo radi, ima eno strogo pravilo glede igranja videoiger.

Musk je v enem od intervjujev dejal, da morajo njegovi otroci porabiti dvakrat več časa za branje knjig, kot pa za igranje videoiger. Tako otrok ne omejuje konkretno s časom, ki ga porabijo za igranje, vseeno pa poskrbi, da ob tem počnejo tudi druge stvari. Elon pravi, da to počne zato, ker bi rad preprečil, da otroci postanejo preveč zasvojeni z uporabo naprav.

Težke izkušnje so pomembne za uspeh

Elon Musk meni, da se morajo njegovi otroci soočiti s težavami, da bi postali uspešni. Glede na njegov trenutni status je to enostavno pozabiti, a milijarder se je v otroštvu soočal s številnimi izzivi. Do 15. leta je bil v šoli ustrahovan, pri 17 letih pa se je brez podpore staršev preselil iz svoje domovine Južne Afrike v Kanado.

Čeprav so bile te stiske takrat težke, Musk verjame, da so mu pomagale oblikovati uspeh, kakršen je danes. Zato verjame, da morajo njegovi otroci doživeti kakšno stisko. "Imel sem grozno vzgojo," je dejal Musk na podelitvi nagrad leta 2011. "Med odraščanjem sem imel veliko težav. Ena stvar, ki me skrbi glede mojih otrok, je, da se ne soočajo z dovolj težavami."

Ozaveščenost o zdravju

Zdi se, da Musk spodbuja zdravo prehranjevanje in zdrav duh v svojem gospodinjstvu. Varuška, ki je nekoč skrbela za njegove trojčke, je v videu na TikToku razkrila, da so bili otroci zelo ozaveščeni o zdravju. "Ti otroci so bili tako zelo mladi in že tako ozaveščeni o zdravju. Pričakovala sem, da si bodo zaželeli hitre prehrane ali drugih nezdravih živil, oni pa so sami predlagali, da večerjamo zdravo prehrano."

Varuška pa je zaupala tudi, da so se otroci zelo lepo obnašali, zato predvideva, da je tudi bonton pomembna praksa v hiši Musk.

Aktivna vloga očeta šele v starejšem obdobju

Musk je leta 2020 razkril, da ne igra velike vloge pri vzgoji svojih otrok, ko so ti še dojenčki. Ob rojstvu svojega sina X AE A-XII je povedal: "Trenutno ne morem veliko storiti. Grimes (mama otroka) ima trenutno veliko večjo vlogo, kakor jaz. Ko bo otrok večji, bo zame tudi več vlog." Ob tem je povedal tudi, da je pri drugih otrocih prav tako skrb prepustil materam oziroma varuškam, sam pa se je otrokom posvetil v kasnejšem obdobju.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič