5 stvari, katerim se je po obroku bolje izogniti

5 stvari, katerim se je po obroku bolje izogniti (foto: Profimedia) Profimedia
30. 10. 2017

Kaj pa si vi najraje privoščite po obroku? Ali vaša navada spada med stvari, katerim se je bolje izogniti? Poglejte, katere so in ZAKAJ je dobro, da tega ne počnemo.

Večina nas živi življenje, v katerem nam ves čas primanjkuje časa in to vsekakor vpliva na našo vsakodnevno rutino. Da ne bi zamudili službe, pogosto skoraj dobesedno v enem kosu pogoltnemo zajtrk (nekateri še tega ne) in na hitro skočimo pod tuš. Oboje se zdi zelo nedolžno, kajne?

Še posebej teh 5 stvari po obroku nikakor ne bi smeli delati (+ razlogi za to):

TELOVADBA

Ne glede na to, kako vabljivo se zdi, da pred treningom svoje telo napolnite z energijo, tega strokovnjaki nikakor ne priporočajo.

Poln želodec lahko vodi do nelagodij, kot sta kolcanje in slabost, pa tudi do bolj resnih posledic, kot sta povečano tveganje za poškodbe in krči.

Če kljub temu po obroku ne morete čakati, je najbolje, da se omejite na sprehod v tišini in začnete s treningom vsaj 2 uri kasneje.

Kdaj in kaj je najbolje jesti pred treningom poglejte TUKAJ.

TUŠIRANJE

Ko se tuširamo ali si privoščimo kopel, se temperatura telesa rahlo poviša.

Da bi se s tem spopadlo, telo pošlje nekoliko več krvi pod kožo kot ponavadi. To lahko zmoti proces prebavljanja in upočasni metabolizem.

Zato je najbolje, da po obroku počakate nekje 30 minut in šele nato greste pod tuš.

SPANJE

Mit, da je uživanje hrane pred spanjem direktno povezano s povečano telesno težo, se je razblinil že dolgo nazaj.

Kljub temu pa ne smemo ignorirati drugih posledic. Spanje s polnim želodcem povzroči neprijetnosti, kot so zgaga, spahovanje in visoka kislost.

Poleg tega je bilo dokazano, da redno spanje takoj po kosilu ali večerji poveča tveganje za možgansko kap.

Zato je najbolje, da se v posteljo odpravite šele 2 uri po obroku.

Mimogrede: ali veste, koliko ur na dan bi morali spati glede na vašo starost? Poglejte TUKAJ.

PITJE ČAJA

Za nekatere izmed nas je topla skodelica čaja po obroku nujen sestavni del obroka.

Vendar pa ta nedolžna pijača posega v absorbcijo železa, minerala, ki igra zelo pomembno vlogo v človeškem telesu.

Zato je bolje, da se še posebej otroci, nosečnice in ljudje, ki trpijo za pomanjkanjem železa, izognejo pitju čaja znotraj ene ure po obroku.

Za odrasle je tako bolje, da po obroku spijejo skodelico kave, ki pa je po drugi strani ni dobro piti na prazen želodec. Lahko pa preprosto spijete kozarec vode ali domače limonade.

Sicer pa čaj spada med živila, ki bi jih morali (nujno) uživati v teh mrzlih dneh. Katera so še živila za boljšo odpornost poglejte TUKAJ.

KAJENJE

V aktivni proces prebavljanja so vključeni skoraj vsi sistemi v našem telesu in zato bo v tem primeru telo nikotin absorbiralo z dvojno močjo, posledično se bodo močno povečali vsi njegovi škodljivi učinki.

Poleg tega je dokazano tudi, da lahko tobak blokira absorbcijo vitaminov in mineralov, vključno s kalcijem in vitaminoma C in D, pri čemer osiromaši tudi najbolj zdrave obroke.

Seveda je najbolje, da se kajenju odrečemo v celoti. Vendar pa, če kadite ves čas in po obroku ne zdržite brez cigarete, dajte telesu vsaj 20 minut časa.

Prirejeno po: brightside.me

Preberite še: 6 trikov, ki vam bodo v trenutku pomagali zaspati ali pa 7 dejstev o urinu, ki vas bodo zagotovo presenetila.

Priporočamo tudi: To je najnovejši trend med tistimi, ki želijo sprostiti svoje telo in um (in je kot nalašč za ta letni čas)