5 stvari, ki jih morate vedeti, preden zaživite sami

5 stvari, ki jih morate vedeti, preden zaživite sami (foto: Profimedia) Profimedia
7. 7. 2017

Ko se odločite, da boste živeli čisto sami, vas čaka nekaj sprememb. Nekatere so dobre, druge malo manj, na te pa se morate zagotovo pripraviti. Kaj vas čaka, ko začnete kuhati le zase?

1. Če živite sami, se ne boste avtomatsko sprijaznili s samoto. Velika razlika obstaja med tem, da podpišete pogodbo za garsonjero, v kateri boste prebivali sami, in občutkom osamljenosti. Na začetku se bo še tako majhno stanovanje zdelo veliko in prazno, raziskovali boste nočno škripanje omare in prvič sami odstranili velikega pajka. Vendar se v vaši družbi ne morete počutiti udobno, če ne poskusite. Če še vedno premišljujete, ali je pametno, da stanovanje najamete le zase, najprej naredite preizkus. Rezervirajte si čas zase in pojdite na večerjo v restavracijo, oglejte si film v kinu, pojdite na sprehod … Na začetku se boste morda počutili  neprijetno, a bo kmalu postalo povsem običajno, da se včasih na kosilo odpravite le sami s seboj.  

2. Pametni telefon lahko postane vaš sostanovalec. Ne dopustite mu. Na začetku boste samoto skušali pregnati s povezovanjem na družbenih omrežjih, klepetanjem s prijatelji in surfanjem po internetu. Vse to počnete s pametnim telefonom, na katerem zlahka zapravite ure in sploh ne opazite, kdaj se je zunaj stemnilo. Če odložite telefon in pogledate naokrog, boste ugotovili, da imate lahko polnejše življenje tudi, če ste sami. Bili ste le preveč zaposleni s pregledovanjem, kaj vse ste zamudili in pozabili živeti zase.

3. Vaš čas je dragocen in končno boste začeli to verjeti. Celo življenje ste se prilagajali drugim. Pogosto delo nosite s seboj domov, sprejmete vsa povabila sodelavcev in se oprhate, ko je kopalnica slučajno prosta. Nikoli niste povsem sami in vaše življenje je odvisno od tega, kar želijo drugi. Pozabili ste, da morate poskrbeti tudi zase. Prostor, ki je samo vaš, vam nudi priložnost, da zadihate. Ko po napornem dnevu stopite skozi vrata, si lahko odpočijete v tišini in presodite, kaj zares hočete početi. Sedaj lahko izkoristite vse male želje, ki jih prej niste morali. In nihče vam ne bo solil pameti, ker boste pogledali še en del nadaljevanke.

4. Sami odločate o tem, komu boste odprli vrata. Prej, ko ste živeli s prijatelji in družino, ste morali za druženje ter pogovor stopiti le do dnevne sobe. Sedaj se morate potruditi, če jih želite srečati. Organizirati morate čas in kraje, kjer se boste dobili, vendar boste opazili pogosto spregledano dejstvo: sami lahko odločate o tem, koga boste spustili v svoje življenje in komu se boste raje izognili. Imate priložnost utrditi prijateljske vezi.

5. Kje ste, kaže na to, kdo ste. Ko prekinete dolgoletno zvezo, bi bilo priročno živeti s prijateljem, vendar so ti še vedno tu, ko jih potrebujete. Lahko pa spremenite postavitev pohištva tako, kot je všeč vam, namesto vajinih slik obesite fotografije ljudi, ki vam stojijo ob strani že celo življenje in organizirate filmski večer, kjer se boste zabavali do jutra. Dogodki, ki vam jih prinese življenje, so del vas. Tudi ko se odločite živeti sami, to zaznamuje del osebnosti in vas naredi odločnejše ter samozavestnejše. Ne boste se več bali, kaj bi se zgodilo, če bi za mizo v kavarni ostali sami.

Preberite tudi: