5 razlogov, zakaj opazovati sončni zahod

5 razlogov, zakaj opazovati sončni zahod (foto: pixabay) pixabay
25. 6. 2022

Privoščite si miren večer ob opazovanju sončnega zahoda in spoznali boste, da …

1. ... je življenje še vedno lepo in dragoceno

Opazovanje sončnega zahoda vas navda z občutkom miline in vzbudi globoko spoštovanje narave. Upočasnite, pozabite na vsakodnevne napore, na stresen urnik in hitenje od enega odpravka do drugega. Opazujte naravo, prisluhnite ji.

Zaužijte njene barve in se predajte spokoju.

Povonjajte cvetlico, pobožajte travo, nastavite dlan pod izvir čiste hladne vode in si privoščite požirek. Ostanite v trenutku in dospeli boste na edino mesto, kjer morate biti: v sebi.

2. ... so najboljše stvari v življenju spontane

Življenje je proces in ne dogodek. Lahko delamo načrte in sledimo svojim sanjam, ampak življenje bo vselej naredilo tisto, kar mora.

Dobro je, če znamo to sprejeti. Če se znamo prepustiti, narediti nekaj iz samega navdiha, brez preračunavanja in racionaliziranja … 

Če kar naprej gledamo na uro, zamudimo lepote, ki so skrite tistim, ki hitijo.  

3. ... doživimo več, kadar smo čuječi

Nihče vam ne bo dal nagrade, če boste gledali sončni zahod. Nihče vam ne bo ploskal.

Nagradili boste sami sebe.

S trenutkom nepopisnega miru, kjer lahko samo uživate v lepotah, ki jih narava slika za vas. Svobodni ste! Globoko vdihnite in izdihnite ter samo opazujte …

Dovolite si čutiti veselje samo zato, ker živite. Se sploh zavedate, kakšen blagoslov je to?

Nikoli ne zapravljajte časa z nepotrebnimi opravki, če imate priložnost oditi ven in opazovati, kako sonce zahaja! —C. JoyBell C.

4. ... lahko prav v vsakem hipu ustvarjamo lepe spomine

Ne potrebujete dokaza, da ste videli najlepši sončni zahod, da ste uživali v trenutku – ni vam treba noro pritiskati na sprožilec fotoaparata oziroma vašega telefona.

Le opazujte in poskušajte to izkušnjo vtisniti v spomin. Bodite stoodstotno prisotni.

Nato razmislite: katere stvari vam v življenju veliko pomenijo? Brez katerih ljudi vaše življenje ne bi bilo enako? Vsakič, ko ste z njimi, prikličite to v svojo zavest in aktivno ustvarjajte globoke in polne odnose.

Vsak trenutek je priložnost, da z nekom vzpostavite trdno vez, ki vam bo še dolga leta ostala v spominu. To velja tudi za odnos s samim seboj. Zakaj se ne bi spominjali tudi trenutkov, ko ste pomirjeni s sabo, srečni, sproščeni in mirni? Narava je v takih trenutkih vaša najboljša zaveznica.

5. ... so konci novi začetki

profimedia

Sonce zahaja in daje prostor luni, da zasije s svojo polno močjo. Ni mu hudo, saj ve, da bo jutri spet nastopil njegov čas.

Bodite takšni kot sonce: ne tekmujte, sprejemajte vse okoli sebe, delite toplino in ljubezen.

Kadar stvari ne tečejo točno tako, kot ste si želeli, se spomnite – sonce vzide vsak dan; vedno pride novo jutro in z njim nove priložnosti. Vaša naloga pa je, da jih prepoznate.

To je najlažje storiti tako, da živite v trenutku in ne v preteklosti. Vsak dan imate priložnost za nove odločitve, vsak dan se znova rodite!

vh, Navdih: Tiny Buddha

Preberite še: