5 zlatih pravil hujšanja

5 zlatih pravil hujšanja (foto: Profimedia) Profimedia
10. 5. 2022

Si tudi vi želite izgubiti kakšen odvečen kilogram? Da bi vaše hujšanje bilo čim bolj uspešno, upoštevajte 5 pravil.

Izbirajte hranljiva živila

Pri hujšanju se velikokrat osredotočimo na energijski vnos, ob tem pa pozabimo na vnos hranil. Poskrbite, da s svojo prehrano dobite zadostno količino makrohranil (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe) ter mikrohranil (vitamini in minerali).

Ne pozabite na gibanje

Tako za izgubo odvečnih kilogramov, kakor tudi za splošno zdravje ter počutje je pomembno, da poskrbite za zadostno količino gibanja. Izberite aktivnosti, ki so vam všeč in si privoščite vsaj 30 minut gibanja dnevno.

Poskrbite za vlaknine

Vlaknine so tiste, ki skrbijo za zdravo prebavo, obenem pa ohranjajo občutek sitosti in tako zmanjšujejo vnos zaužite hrane. Če si želite izgubiti odvečne kilograme je torej še toliko bolj pomembno, da poskrbite za zadosten vnos vlaknin.

Pijte dovolj tekočine

Z zadostnim vnosom tekočine poskrbite za ustrezno delovanje metabolizma, obenem pa lahko pomaga pri zaviranju apetita.

Uživajte

Ne pozabite, da je hujšanje najbolj učinkovito takrat, ko se ga lotite počasi in postopoma. Vzemite si čas ter raziskujte svet zdrave prehrane in gibanja. Odkrijte, kaj je tisto, kar vas veseli, katere aktivnosti vas resnično sprostijo ter v kakšni hrani uživate. Naj zdravo življenje postane vaš življenjski stil in ne nekaj, česar se lotite mesec pred poletnimi počitnicami.