6 najboljših stvari pri delanju napak

6 najboljših stvari pri delanju napak (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2017

Če življenje vzamemo kot igro, vedno izgubljamo ali zmagujemo. Ob zmagah se počutimo čudovito, vendar nas ne naučijo ničesar pomembnega. Napake pa si zapomnimo in se jih sramujemo, čeprav nam vedno razširijo obzorja.

So naše najboljše učiteljice

Pomislite, česa ste se v življenju do sedaj naučili. Ste zaupali napačnemu človeku, bili odpuščeni zaradi nesmiselnih napak in se poročili z nekom, ki ste ga poznali nekaj mesecev? Vse to se je moralo zgoditi, da sedaj veste, kdo je vreden vašega zaupanja in po čem v življenju hrepenite. Poleg tega verjetno veliko bolj cenite tisto, kar imate.

Pomenijo, da nekaj počnete

Kakorkoli obrnete, napake pomenijo, da nekaj počnete. So primer napredka, čeprav se v tistem trenutku ne zdi tako. Če dneve preživite na kavču ob televiziji, ne boste imeli skrbi z napakami, vendar boste kasneje obžalovali, saj bi vas pripeljale dlje kot bolezen, ki vas priklene na posteljo na stara leta. Želite biti na sredini odra ali se držati ob strani, medtem ko mimo vas polzi dragoceno življenje? Napake so dokaz, da nismo le živi, ampak da živimo. Če jih ne počnete, si ne upate stopiti iz območja udobja.

Naredijo vas pametnejše

To potrjuje celo znanost. Posameznikom, ki verjamejo, da se inteligenca razvija skozi trud, napake predstavljajo priložnost za učenje in izboljšanje. Za tiste, ki verjamejo, da je inteligenca stalna lastnost in se ne izpopolnjuje, pa pomenijo pomanjkanje sposobnosti. Če spadate med prve, so napake vaša najboljša priložnost, da postanete boljši in pametnejši.

Pogosto so popravljive

Napake niso tako tvegane, kot bi si sprva mislili. In tudi vi niste tako ranljivi, kot pokažete navzven. Sporočilo, poslano napačnemu človeku in neprijetno soočenje se večinoma lahko popravi z odkritim pogovorom in opravičilom. Slab nakup lahko zamenjate ali vrnete v zameno za denar. Ko pomislite na najhujše, kar se lahko zgodi, je velikokrat manj zastrašujoče, kot si predstavljate.

Naredijo vas zanimive

Vzemite svoje življenje kot biografijo. Bi bila zanimivo, drzno in napeto branje? Ali bolj opozorilo, kako moramo vedno reagirati premišljeno in varno? Napake niso vedno dramatične in gromozanske, vendar poskrbite, da boste imeli kaj sočnega povedati svojim vnukom na stara leta.

Ustvarjajo sočutje

Vsi delamo napake. To je tudi razlog, da boste verjetno naslednjič, ko spodrsne prijatelju, znancu ali sodelavcu do njega bolj prijazni in sočutni. Še posebej, če ste se sami znašli v enaki situaciji. Konec koncev smo vsi ljudje, ki skušajo dati vse od sebe. Napake ponudijo nov pogled in pogosto vodijo do uspeha. Zaradi njih se vsak dan trudimo postati boljši.

Preberite tudi: