7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje (foto: Profimedia) Profimedia
1. 3. 2019

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.

Ljudje se v temnih zimskih dneh težje odrečemo močni hrani in prigrizkom. Za nami so tudi prazniki, ko so nas najljubše družinske dobrote in prigrizki na službenih zabavah nenehno vabili. To pogosto vodi v zadrževanje vode in dodatno telesno težo.

Z vidika ajurvede dodatna telesna teža spada v kapa došo, povzroči pa jo preveč sladkarij, slanih prigrizkov in kisle hrane. Da bi ponovno pridobili prejšnjo telesno težo, moramo blago zmanjševati odvečno kapa došo, uči ajurveda. To dosežemo s preprostimi spremembami v prehrani in telesni vadbi, hkrati pa vata došo negujemo s pomirjujočimi, prizemljenimi in antistresnimi praksami (ker vata spada pod zimo).

Tu je 7 nasvetov Larisse Hall Carlson, kako (po praznikih) izgubiti odvečno telesno težo in telo spet spraviti v staro stanje.

1. Uvedite rutino

Če želimo stabilizirati prebavo, je zelo pomembno, da na dan zaužijemo tri obroke, sede in sproščeno, prigrizkom pa se izogibamo.

Namig: Kaj storiti, ko vam neznansko zadiši kaj sladkega? Posezite po sadju - hruške, kaki, dateljne, klementine ...).

2. Aktivno preživite jutro

Z zgodnjo aktivnostjo poživimo metabolizem.

Izberite vadbo, ki vam ustreza: to je lahko nekaj asan, odpravite se lahko tek ali doma naredite krepilni trening.

Zakaj zjutraj: čas kape je zgodaj zjutraj oziroma med 6. in 10. uro zjutraj. Zato po ajurvedi velja, da če se želimo znebiti odvečne vode in teže - odvečne kape torej - je najbolje telovaditi v tem času. Tako bo tudi naše telo cel dan lažje in jasneje bomo razmišljali.

3. Privoščite si obilnejše kosilo in skromnejšo večerjo

Za kosilo si privoščimo velik obrok, ki nas bo nasitil, za večerjo pa si manj. Poskribimo tudi, da večerjo zaužijemo bolj zgodaj – med večerjo in časom za spanje naj bo vsaj dve uri, da lahko hrano prebavimo – tako telesu omogočimo celovito in uspešno prvo fazo prebavljanja, preden se odpravimo spat. To je čas za razstrupljanje in očiščenje.

Če se boste spat odpravili s polnim trebuhom, hrane ne boste tako dobro prebavili, po vsej verjetnosti pa se boste prebudili zdelani in zabuhli (to pomeni, da je vaša kapa doša povečana).

4. Pozno popoldne se sprostite in znebite stresa

Med 14. in 18. uro se najpogoteje pregrešimo. To je čas vate. Zato je pomembno, da v tem času zmanjšamo stres. Če ste v tem času še vedno v službi, si vzemite 10 minut za pomirjujočo meditacijo.

5. Vnesite vadbo joge in elemente, ki vas bodo razstrupili

Pri izvajanju joge pa se osredotočite na zvijajoče položaje, da boste lažje sprostili pas in prsni koš. Tako se boste znebili navlake in zaspanosti ter pospešili metabolizem.

6. Ponoči se dobro naspite

Krepčilen nočni spanec je ključen za zdravo telo in um. Po ajurvedi velja: če se spat odpravimo okoli 22. ali 23. ure, zbudimo pa se ob sončnem vzhodu, se bo naravni proces očiščevanja telesa začel ponoči v času pitte (med 22. in 2. uro).

Zjutraj se boste zbudili prerojeni in pripravljeni na jutranjo vadbo oziroma trening. S tem boste tudi preprečili, da bi se vam cedile sline po dodatni skodelici kave oziroma sladkarijami, s katerimi bi lažje preživeli dan.

7. Pijte toplo vodo

Dan začnite s toplo vodo z limono. Tako se boste rehidrirali in izločili strupe, ki se ponoči naberejo v črevesju in mehurju. Vedno imejte s seboj termovko s toplo vodo, ki jo boste čez dan srkali.

Kadar so žejni, ljudje pogosto posežejo po prigrizkih, namesto da bi pili, pozimi pa so še posebej dehidrirani. Rehidracija vam bo tako pomagala uravnati vata došo, zato boste posegali po bolj zdravi prehrani.

Preberite še: 60 navad za boljše zdravje in dobro počutje

In Pred spanjem naredite naslednje 3 vaje (video)