7 trikov, ki ublažijo stres v 30 sekundah

7 trikov, ki ublažijo stres v 30 sekundah (foto: profimedia) profimedia
19. 6. 2019

Ko na hitro potrebujete nekaj, kar vam bo povečalo koncentracijo in umirilo stres, uporabite katerega od naslednjih trikov.

1. Preverite svoje misli

Ko se znajdete v stresni situaciji, je od vaših misli odvisno, kako se bo telo odzvalo: se bo podalo v boj ali se umirilo in zadihalo? Zato preverite, kaj se dogaja v vaši glavi. Vas je strah, ste nervozni, jezni?

Če morate na primer končati službene stvari do določenega roka, se ne vdajte v misli, ki pravijo, da vam ne bo uspelo. Pomislite raje, kako čudovito priložnost ste dobili, da šefu pokažete svoje sposobnosti. Ne zapletajte se v drame, ki se še niso (in se morda ne bodo) zgodile. Že s tem si prihranite kopico stresa.

2. Odprite okno

Malce svežega zraka dela čudeže, zato stopite do okna in ga odprite ali za trenutek stopite ven. To potrjuje celo znanost, ki navaja prednosti preživljanja časa v naravi. Ko boste možganom dali več kisika in se na hitro osvežili, boste pripravljeni na delo. Tudi v splošnem preživite več časa zunaj kot med štirimi stenami.

3. Zahvalite se

Za stres? Ne. Ko ste v naporni situaciji, se lahko zdi, da vas obdajajo samo negativne stvari in da nikoli ne bo bolje. Takrat je pravi trenutek, da se zahvalite za vse lepo in dobro, kar imate. Opomnite se, zakaj se zjutraj zbudite in za koga se trudite. Študija iz leta 2003 je pokazala, da so tehnike hvaležnosti učinkovito orodje proti stresu.

4. Pojdite na svoj srečni kraj

V mislih se sprehodite na kraj, kjer ste se počutili srečno, varno in brezskrbno. Zamislite si vsako podrobnost, na primer bel pesek na plaži, visoka palmova drevesa in svetlo modro morje. Pa tudi zvoke in vonjave, ki vas bodo povlekle tja: šum valov, kriki otrok, okus slane vode, vonj po borovcih …

Ko se boste vrnili v realen svet, boste mirnejši in vaše misli bodo lažje našle rešitev. To je vse kar potrebujete, da se dobro odzovete tudi pod pritiskom.

5. Ponovite mantro

Besede imajo ogromno moč, kar ste zagotovo že izkusili, ko vas je ljubljena oseba spodbudila in vas opogumila, da ste stopili do cilja. Sedaj to naredite sami. Zagotovo imate priljubljeno misel, ki vam pokaže luč v najtemnejših mislih in vas napolni z optimizmom. Ponovite si jo. In potem še enkrat. Ponovno. Izrecite jo tolikokrat, da ji boste pričeli verjeti. Mi pa vas opomnimo, zakaj ne smete odnehati:

  • Zmorete več, kot mislite.
  • Vredno se je truditi za končni rezultat.
  • Ne obupajte, vedno se obrne na bolje.
  • Naredite več, kot se od vas pričakuje.
6. Popravite svojo držo

Ljudje, ki so pogosto v stresu, to prenesejo tudi na telo: pogosto se borijo z bolečinami v hrbtu, hodijo poklapano in se nagibajo proti tlom. Znak stresa je tudi slaba drža, kar ste morda že opazili. S tem telo še dodatno obremenite in si pridelate krče. Zato si vzemite nekaj sekund in popravite držo: ramena potisnite nazaj, z zadnjico se pomaknite čisto k naslonjalu stola, zravnajte hrbet in vrat.

7. Poglejte se v ogledalo

Ste že videli v filmih, ko se liki pred velikim podvigom pogledajo v ogledalo in si izrečejo kaj pozitivnega? Naredite podobno. Sprehodite se do najbližjega ogledala in se zazrite vanj. Kaj vidite? Pred vami stoji oseba, ki je dosegla že mnogo stvari, premagala strahove, padla in se pobrala. Ena sama situacija vas ne more premagati. Naklonite si nekaj lepih besed in z dvignjeno glavo opravite s težavo.

Značke: stres triki

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri